jpekker

Willemiek Kluijfhouts Sergio Herman, Fucking Perfect is een intiem portret van een rusteloze chef-kok

sergio_herman_fucking_perfect_10000234_st_7_s-low

Sergio Herman, Fucking Perfect, een op 16mm gedraaide Teledoc, begint met een opsomming van de belangrijkste wapenfeiten van de Zeeuwse topkok: 3 Michelin-sterren voor zijn restaurant Oud Sluis, een plek in de Top-50 met beste restaurants ter wereld, een van de weinige chefs die de perfecte score van 20 uit 20 kregen van Gault Millau…

En toch, of misschien juist wel daarom, besluit Herman in de zomer van 2013 dat zijn zaak aan het eind van dat jaar de deuren zal sluiten. Regisseur Willemiek Kluijfhout (op de begintitels staat ze als W.J.A. Kluijfhout vermeld) volgt Herman in het jaar van de omwenteling. De geboren Zeeuwse leerde Herman kennen toen ze hem voor haar vorige documentaire L’amour des moules sprak over zijn liefde voor Zeeuwse mosselen.

sergio_herman_fucking_perfect_10000234_st_9_s-low

Kluijfhout volgt Herman van zeer dichtbij, in de veel te kleine keuken van het uit zijn voegen gegroeide Oud Sluis, in zijn tweede restaurant Pure C in Cadzand, tijdens een door zijn koks bereid bedrijfsfeest, tijdens brainstormsessies over nieuwe gerechten en ziltige plantjes plukkend aan de Zeeuwse kust. Ze is bij een fotoshoot, een boekpresentatie en gesprekken met zijn zakenpartners; als Herman een tatoeage laat zetten, op bezoek gaat bij zijn dementerende vader, die hem de kneepjes van het vak heeft bijgebracht in de keuken van Oud Sluis, en thuis in de Belgische badplaats Knokke met zijn vier kinderen en vrouw, fotomodel, actrice en presentatrice Ellemieke Vermolen.

Een begenadigd spreker is Herman niet. In de keuken blijkt dat nauwelijks een bezwaar; daar volstaan korte bevelen in sappig Zeeuws en kreupel-Engels: “We go for a fucking good week. Gas erop!” De gesprekken die Kluijfhout heeft met Herman – meestal na zijn werk, in de auto – leveren echter niet zo veel op.

sergio_herman_fucking_perfect_10000234_st_2_s-low

Heel erg is dat niet. Er ontstaat toch een intiem portret, omdat de camera op de juiste momenten draait én door de openhartige gesprekken met Vermolen, die zichzelf jaren heeft weggecijferd en nu zegt te hopen dat Herman meer tijd zal vrijmaken voor haar en hun gezin.

Het lijkt tegen beter weten in. In de laatste 20 minuten – Sergio’s broer Michel is intussen een ‘laagdrempelige eetboetiek begonnen in Oud Sluis – zoomt Sergio Herman, Fucking Perfect in op de opening van Sergio Hermans nieuwste culinaire avontuur: gastronomisch restaurant The Jane in Antwerpen. “Het boertje uit Zeeuws-Vlaanderen gaat naar de stad.”

sergio_herman_fucking_perfect_10000234_st_5_s-low

Als Sergio Herman, Fucking Perfect – de documentaire ging eerder dit jaar in wereldpremière in Berlijn, in het onderdeel Kulinarisches Kino met films over eten en koks – een ding duidelijk maakt over het leven dat de perfectionistische, gepassioneerde, rusteloze chef-kok leeft, is dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sergio Hermans enorme talent is zowel een zegen als een vloek.

Sergio Herman, FUCKING PERFECT van Willemiek Kluijfhout draait nu in de Nederlandse filmhuizen. Deze recensie is geschreven voor VPRO Cinema.