jpekker

Actie! – Vondelpark Amsterdam, maandag 6 mei 2013, 14:23 uur.

Soof 02

“We waren in de gym / we wisten hoe het ging / met zumba was je ook alweer de bè-hè-ste. / Je danste lekker maf / en viel weer kilo’s af / de vijftig is echt geen straf-straf-straf-straf… /

In het muziekkoepeltje in het Amsterdamse Vondelpark, vlakbij café-restaurant ’t Blauwe Theehuis – een zeer geliefde plek voor trouwreportages – viert Marlies haar vijftigste verjaardag. Met zeven hartsvriendinnen, allen ‘meisjes van veertig’: King Louie-bloemenjurken en -stippenrokken, cowboylaarzen, leesbril. Hoewel er water in de wijnglazen zit, is de sfeer jolig. “Wie heeft dit lied geschreven?”, vraagt een van de vrouwen. “Het is hartstikke leuk!”

Regisseur Antoinette Beumer, die naast het trapje naar de muziekkoepel zit, tuurt tevreden naar het schermpje van de monitor. Ze is bezig met de opnames van de romkom Soof, naar een scenario van haar zus Marjolein Beumer, geïnspireerd op Pekingeend bij nacht en andere pogingen tot echt heel erg gelukkig worden en de columns van Sylvia Witteman. Daarin draait het om Soof, die alles heeft waar ze ooit van droomde: een lieve man, drie leuke kinderen, een heerlijk huis en een eigen cateringbedrijfje. Maar nu ze de veertig nadert, begint er iets te knagen. “Is this all there is?”, vraagt ze zich af.

Soof 01

Vandaag ziet Soof – gespeeld door Lies Visschedijk – haar voorland. Ze beziet het feestende gezelschap met een blik die het midden houdt tussen verbazing en afschuw. “Je kunt alleen maar hopen dat je er over tien jaar niet zelf zo bij zit”, legt Beumer uit. Naast Visschedijk staat Maryam Hassouni, met eenzelfde schortje voor en een hoofddoek om. Zij speelt Najat, haar rechterhand. Achter beide cateraars staan tafels vol schalen met kostelijk voedsel: van een enorme lamsbout tot koolhydraatarm; ook aan eventuele vegetariërs is gedacht.

“Als dit vliegtuig over is, gaan we draaien”, zegt first ad Michiel Collenteur. “Trek de Chardonnay maar vast open.” “Zetten jullie allemaal je leesbrillen op”, zegt Beumer, met een sardonisch lachje. Marlies (Karen van Holst Pellekaan) zet haar roze bril met glimmertjes en een montuur in de vorm van 50 op. “Er mag gedronken worden, dames!”, meldt Collenteur. “Hoewel, dan lopen we het risico dat dit gekakel zo helemaal niet meer te harden is.”

De eerste opname wordt gestopt omdat er een vliegtuig voorbijkomt, de tweede omdat de boom in beeld is. Maar iedere keer zetten de vrouwen het feestlied weer even enthousiast in. “Ik vind dat we het echt heel goed doen. Ik hoor het niemand zeggen, dus ik zeg het zelf maar even”, giebelt een van de vrouwen.

Soof 03

Als het zoveelste vliegtuig voorbij is en een tractor met vuilnisbakken is gepasseerd, gaan ze weer: “Je danste lekker maf / en viel weer kilo’s af” En nog een keer. “De vijftig is echt geen straf-straf-straf-straf…” Dan is Beumer tevreden. Terwijl de set in gereedheid wordt gebracht voor de volgende scène staat Hassouni nog zachtjes te neuriën. “Het blijft wel in je hoofd zitten”, zegt ze.

Soof Nederland 2013 | Regie Antoinette Beumer | Scenario Marjolein Beumer | Productie Hanneke Niens, Hans de Wolf (KeyFilm), Rachel van Bommel en Antoinette Beumer (Millstreet Films) | Uitvoerend producent Ada Goossens Camera Jeroen de Bruin | Montage Marc Bechtold | Production Design Kurt Loyens | Muziek Michael Sauvage | Make-up Brigitte Pleijzier | Kostuums Alette Kraan | Casting Janusz Gosschalk en Job Castelijn | Met Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Anneke Blok, Dan Karaty, Chantal Janzen, George van Houts, Maryam Hassouni, Eva Laurenssen, Dick van den Toorn, Alex Klaasen, Lobke de Boer, Sanne Wallis de Vries | Kleur, 90’| Distributie Independent Films | Omroep RTL | Te zien 12 dec 2013

Notabene. Tijdens het setbezoek werd fotograaf Bob Bronshoff gevraagd of hij ‘s avonds niet even kon figureren in een scène op de rode loper voor Tuschinski. Dat kon, zoals onderstaande foto van Bob, met Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Dan Karaty, bewijst…

Soof 7