jpekker

Tongzoenen met Mick Jagger

‘Voorzover ik het in kan schatten, hoort dit eigenlijk niet’, zegt vader, wanneer hij na een avondje verdriet verdrinken thuiskomt en op het balkon zijn dochter aantreft. Zij staat luid uit Ik Jan Cremer te declameren. ‘Ik oefen voor later’, antwoordt Suzy. ‘Dan lees ik namelijk voor duizenden mensen voor uit eigen werk.’ ‘Jij? Het enige waar jij geschikt voor bent is werken in de regenkledingfabriek.’

Er hoort wel meer niet in het familiedrama Suzy Q. Als Suzy later ligt te slapen, sluipt vader haar kamer binnen en streelt zacht over zijn dochters rug. ‘Volgens mij zit u verkeerd, papa’, is het enige wat dochterlief kan uitbrengen.

Suzy vlucht in een fantasiewereld, maar ziet haar dromen werkelijkheid worden als zij erin slaagt om door te dringen tot de hotelkamer van Mick Jagger en Marianne Faithfull.

Niemand gelooft haar als ze vertelt dat ze heeft getongzoend met Mick Jagger. Vader niet, moeder niet, en ook haar broers Zwier en Palmer niet. Die twee hebben zo hun eigen methoden om aan het drukkende familieleven te ontsnappen.

Het scenario van Froukje Fokkema roept herinneringen op aan ‘gezellige Hollandse familiefilms’, zoals Abel en De avonden. Dezelfde bedompte sfeer aan de eettafel, dezelfde morbiditeit en dezelfde onderkoelde dialogen. Fokkema baseerde Suzy Q ten dele op haar eigen ervaringen. Zij groeide op in Amsterdam-Zuid en had in 1967 zelf een ontmoeting met het wereldberoemde duo Jagger-Faithfull.

Haar scenario was in goede handen bij regisseur Martin Koolhoven en cameraman Menno Westendorp. De perspectieven zijn vreemd, de camera zit bovenop de gezinsleden, en de stilering is fraai. Het behang in de huiskamer, de stretchjurkjes en pull-overs, de bakkebaarden en de pruiken; alles ademt de jaren zestig, zonder dat het camp wordt.

Koolhoven haalt bovendien het beste uit zijn acteurs. Linda van Dyck is een hopeloos afwezige moeder, de alomtegenwoordige Jack Wouterse als vader is bruut en machteloos tegelijk. De meeste indruk maken Carice van Houten als Suzy en Roeland Fernhout als de recalcitrante Zwier. ‘Je bent bezig mijn strot dicht te knijpen’, bijt hij zijn moeder op een bepaald moment toe. En dat voel je.

Het maakt van Suzy Q meer dan gemiddeld televisiedrama. Het maakt je bovendien benieuwd naar een ‘echte’ bioscoopfilm van Martin Koolhoven.

(TV-recensie in de Volkskrant d.d. 18-05-1999)

Suzy Q van Martin Koolhoven is zaterdag 8 oktober om 17:00 te zien in Eye in het Vondelpark.