jpekker

This is the Time. This is the Record of the Time: de schijnbare orde wordt ondermijnd door inherente chaos

008.SMBA-'THIS IS THE TIME'-2014-PH.GJ.vanROOIJ

Ontelbare vinkjes op alle muren, van net boven de plint tot in de nok van de tentoonstellingsruimte; tafels met keurig uitgestalde schriften, knipsels en papierwerken; een dansfilm waarin wordt bekeken hoe een vroeg twintigste-eeuwse Duitse expressionistische dansvorm in de loop van de tijd is veranderd. Fraai en prikkelend, zeker, maar niet wat je in eerste instantie zou verwachten op een groepstentoonstelling van negen in Nederland en Libanon gevestigde kunstenaars.

Terwijl de kranten en journaals een continue stroom nieuws brengen over beschietingen van doelen in het zuiden van Libanon door het Israëlische leger en aanvallen van de Syrische tak van al-Qaida op Hezbollah-kampen elders in Libanon, kozen de gastcuratoren Angela Harutyunyan en Nat Muller juist níet voor politieke statements of korzelige video’s van demonstraties en plat gebombardeerde huizen.

011.SMBA-'THIS IS THE TIME'-2014-PH.GJ.vanROOIJ

In This is the Time. This is the Record of the Time, zoals het samenwerkingsproject met de American University of Beirut Art Gallery in Libanon is genoemd, draait het om vastleggen van onze tijd. “Kunstenaars zijn altijd de kroniekschrijvers en commentatoren van hun tijd geweest”, aldus Nat Muller in de publicatie bij de tentoonstelling. “De tijd waarin we leven lijkt er een van voortdurende versnelling, immer groeiende en dominerende technologie, en een toenemend aantal crisissen die op mondiale schaal worden ervaren. Terwijl we dagelijkse gebeurtenissen kunnen delen op een schaal die voorheen niet mogelijk was, lijken we minder macht te hebben over de koers van de wereld. (…) Gebeurtenissen spelen zich live af, binnen handbereik, maar kunnen we de huidige stand van zaken ook echt begrijpen?”

De titel van de expositie ontleenden Harutyunyan en Muller aan From the Air, een liedje van de Amerikaanse zangeres en performancekunstenaar Laurie Anderson. This is your Captain – and we are going down / We are all going down, together”, zingzegde Anderson al in 1982, net boven de nerveuze blazers uit. “And I said: Uh oh. This is gonna be some day / Standby. This is the time / And this is the record of the time / This is the time. And this is the record of the time.”

This is the Time. This is the Record of the Time wil de bezoeker aansporen tot een pas op de plaats. Tot beschouwing, al is het maar voor even. Dat doen de negen kunstenaars door in te zoomen op registratietechnieken die onze perceptie van tijd representeren en beïnvloeden. En daarbij gaan ze er vanuit dat een ‘record of the time’ altijd onvolledig en subjectief is.

014.SMBA-'THIS IS THE TIME'-2014-PH.GJ.vanROOIJ

Mooi zijn de oneindige video’s van de jonge Argentijnse kunstenaar Sebastián Díaz Morales, die in 2002 is afgestudeerd aan de Rijksakademie. In de beste loopt een man door een eindeloos doolhof van trappen, zonder hoger te komen, zoals de monniken in Eschers houtsnede Klimmen en dalen. Al even bijzonder is Perpetuum Mobile van de Libanese componist, pianist en beeldend kunstenaar Cynthia Zaven. Het is een geluidsinstallatie met twaalf aan het plafond bevestigde speakers, waarin een monotone pianoaanslag rondzingt in het ijzeren stramien van een wijzerplaat. Langzaam maar zeker wordt het schijnbaar georganiseerde en mechanische geluid verstoord en daardoor chaotischer én mooier. De schijnbare orde wordt ondermijnd door inherente chaos – het is net het echte leven.

De Portugese, in Rotterdam woonachtige Priscila Fernandes maakte inkjet prints van met de hand beschilderde groot formaat negatieven, geïnspireerd door de neo-impressionistische manier van schilderen. In Study of Focus heeft de aan de Rietveld afgestudeerde Kristina Benjocki fragmenten uit geschiedenisboeken van het voormalige Joegoslavië uitvergroot en geweven tot een serie wandtapijten. Het kan bijna niet anders of deze herinterpretatie van de Joegoslavische geschiedenis moet worden gezien als politiek statement…

This is the Time. This is the Record of the Time. T/m 9/11 in SMBA, Rozenstraat 59. Zondag 14/10 om 14.00 uur is in SMBA een gesprek met een aantal deelnemende kunstenaars. De tentoonstelling reist in maart 2015 door naar AUB Art Gallery in Beiroet.