jpekker

The Act of Killing verdient meer publiek

The Act of Killing van Joshua Oppenheimer is een van de meest geprezen films van het jaar. In binnen- en buitenland; sinds hij vorig jaar in première ging op het festival van Toronto wordt de film geprezen door de kritiek en het publiek. En terecht: The Act of Killing is een schokkende, ontluisterende documentaire waarin Indonesische oorlogsmisdadigers niet alleen zonder gene over hun gruweldaden vertellen, maar ze ook met zichtbare trots naspelen voor Oppenheimers camera.

Ondanks alle prijzen en lof – ook de recensies in de Nederlandse kranten waren jubelend; ★★★★★ in onder meer NRC, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en de VPRO Gids – zijn er pas 6000 mensen wezen kijken in de vaderlandse filmhuizen. Maar The Act of Killing draait nog steeds in Amsterdam (EYE en De Balie), Maastricht (Lumière) en Zwolle (Filmtheater Fraterhuis). ‘Onwards & upwards!’, laat distributeur Cinema Delicatessen dan ook weten.

Misschien nóg wel beter dan de reguliere, 115 minuten durende versie is overigens de 159 minuten durende director’s cut, waarin Oppenheimer zich nét iets meer in zijn kaarten laat kijken en duidelijker wordt hoe hij zijn ‘hoofdrolspelers’ zo ver heeft gekregen. Deze week nog te zien in EYE.