jpekker

Sophie Hilbrand als de Venus van Botticelli

Sophie Hilbrand (Alkmaar, 1975) speelt in Monique van de Vens Wolkers-verfilming Zomerhitte haar eerste hoofdrol. De film wordt vanavond om 21:30 uur uitgezonden op Nederland 3. Destijds mocht ik haar in een stief kwartiertje een handvol vragen stellen.

Waarom heeft je eerste speelfilmrol zo lang op zich laten wachten?
‘Omdat ik niet eerder ben gevraagd. Ik ben wel gevraagd voor rollen in series, maar dat kan niet omdat ik nu eenmaal bij BNN aan het werk ben. Monique wilde me overigens omdat ze vond dat ik bij de rol pas en omdat ze dacht dat ik het kon; niet omdat ik bekend ben van tv.’

In Zomerhitte speel je Kathleen: de Venus van Botticelli, een Wolkers-meisje, een femme fatale en de nieuwe Monique van de Ven ineen. Breekt er dan geen paniek bij je uit?
‘Daar heb ik niet zo’n last van. Toen ik het script las, kreeg ik direct een beeld van mijn personage, en bedacht ik me hoe het leuk is om haar te spelen. Als ik iemand zou moeten spelen die ik niet begrijp, zou het een ander verhaal zijn geweest. Ik ben bang dat ik dan nog niet zoveel te bieden heb.’

Wat is enger: Meg Ryans fake orgasme uit When Harry Met Sally naspelen in een vol Amsterdams café voor Try Before You Die of masturberen ten overstaan van je echte vriend en een kleine filmcrew?
‘De film. Omdat het echt bloot is en omdat ik het nu ga zien met allemaal mensen erbij. Ja, de film is veel enger. Dat was heel privé. Try Before You Die was een geintje. Het was ook wel een beetje over the top.’

Hoe meer het publiek van een actrice weet, hoe lastiger het wordt om daar doorheen te kijken. Is dat een probleem?
‘Ik weet het niet. Het is hoe dan ook niet meer terug te draaien. Dan zou ik een jaar of vijf helemaal niet meer op tv moeten zijn. Zelf vond ik Wendy van Dijk heel erg goed in Alles is liefde, en zij is ook veel op televisie.’