jpekker

Regisseur Ate de Jong ontvangt eerste exemplaar Filmjaarboek 2013

Fjb02

Regisseur Ate de Jong heeft vrijdagmiddag in Eye het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2013 in ontvangst genomen.

De Jong – wiens film Het Bombardement het afgelopen jaar werd vernietigd door de kritiek – had bij die gelegenheid willen zeggen dat er de laatste jaren een enorme kloof is gegroeid tussen filmmakers en filmjournalisten.

Maar dat deed hij niet.

Wel wees hij op een moreel issue; filmjournalisten moeten van De Jong hun werk doen naar eer en geweten. “Met die eer zit het wel goed, vind ik. Met dat geweten veel minder. Het lijkt erop dat er veel geschreven wordt om het eigen imago glans te geven.”

Voordat hij het Filmjaarboek ontving uit handen van Hans Beerekamp citeerde De Jong nog Billy Wilder (die tot zijn cameraman gezegd zou hebben: “Shoot a few scenes out of focus. I want to win the foreign film award”), de Bijbel (“Wherein thou judgest another, thou condemnest thyself”) en Oscar Wilde (“True friends stab you in the front”).

Tot slot benadrukte De Jong het belang van een onafhankelijke filmpers (“Die moet schrijven wat-ie wil, zelfs al is dat onjuist, onaardig of oneerbaar”) en van het Filmjaarboek: “Een zeldzaam instrument waar in ieder geval in de marge de discussie nog wordt aangegaan. En daar kunnen we allemaal blij om zijn!”

Het Filmjaarboek 2013 is een uitgave van International Theatre & Film Books, Amsterdam. ISBN 978 90 6403 7993. Prijs € 20,-  (€ 16,50 met de kortingsbon uit de Filmkrant en Holland Film Nieuws)

Fjb01