jpekker

Pablo Pijnappel verweeft op virtuoze wijze herinneringen, persoonlijke verhalen, gedachten en ideeën

Pablo Pijnappel_Lucas

In een gevouwen A3-tje, dat bij de entree ligt van zijn expositie, verhaalt de Nederlands-Braziliaanse kunstenaar Pablo Pijnappel over de Braziliaanse Clare, met wie hij – als hij de ik-figuur tenminste is – na een uitstapje naar Antwerpen in een hotel belandde. De volgende ochtend besloten ze om zonder te betalen weg te gaan, maar ze werden betrapt toen ze langs de receptie probeerden te glippen.

Het verhaal heeft niets van doen met zijn expositie Pareciam ser de um cinza translúcido (wat zoiets betekent als ‘ze leken gemaakt van doorschijnend grijs’): van Clare geen spoor. Maar het is wél veelzeggend voor zijn manier van werken: ook in de twee recente, uiterst intrigerende video’s die nu in Galerie Juliette Jongma te zien zijn, Quirijn (2012) en Lucas (2013), verweeft Pijnappel op virtuoze wijze herinneringen, persoonlijke verhalen, gedachten en ideeën. Wat waargebeurd is en wat aan zijn fantasie is ontsproten is maar moeilijk te zeggen.

PP_Quirijn 1

De bezoeker kan beide films zelf starten; door een druk op een grote zwarte knop begint de projector prettig te ratelen en verschijnt het schokkerige 16-mm beeld op de witte muur. In Quirijn (2012) vertelt Pijnappel in statische shots en tussentitels over Q, met wie hij, P., op de kunstacademie zat in Berlijn. “Het zal me verrassen als het wat wordt”, zegt Q. over het filmpje waarin hij op verzoek van P. de hoofdrol speelt.

In het nóg inventievere, losjes op A certain Lucas van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar geïnspireerde Lucas zit Pijnappel achter aan tafeltje, en vertelt hij een krankjorum verhaal over L., terwijl hij foto’s toont die zijn betoog de ene keer staven, en dan weer een heel ander verhaal lijken te vertellen.

Het lijkt een simpele geschiedenis, maar er gebeurt zo veel (tegelijk) dat je na afloop direct weer op de zwarte startknop drukt. En nog een keer.

Pareciam ser de um cinza translúcido van Pablo Pijnappel. T/m 1/3 bij Galerie Juliette Jongma, Gerard Doustraat 128a

Lucas001