jpekker

Meisje(s) met de parel

‘Met haar pruilmond en dromerige blik is zij een geloofwaardige muze, en voor de liefhebbers meer dan dat’, schrijft Bart Koetsenruijter vandaag op de televisiepagina van de Volkskrant over Scarlett Johansson, die in Peter Webber’s Girl with a Pearl Earring de dienstmeid van Johannes Vermeer speelt, die volgens het scenario model stond voor een van diens beroemdste schilderijen.

Is dat zo? Als je ze naast elkaar ziet, springen de verschillen direct in het oog. Tegelijkertijd is het zo, zoals Bianca Stigter schreef over ‘Het tweede meisje met de parel (in De ontsproten Picasso) dat het wel vaker gebeurt dat historische figuren als er eenmaal een film over hen is gemaakt niet meer loskomen van de acteurs die ze spelen. ‘Er was één meisje. Nu zijn het er twee.’

Twee? Hoeveel vrouwen zullen in de loop der jaren eigenlijk zijn gefilmd, geschilderd of getekend als Vermeers Meisje met de parel (1665-1667)? Rechtsonder, bijvoorbeeld, regisseur en (voormalig) model Nadine Kuipers, gefotografeerd door Miep Jukkema voor een reportage in de stijl/in het licht van Vermeer in de Elegance. Onderaan deze blog Awol Erizku’s Girl with a Bamboo Earring, een foto uit 2009. En linksonder een foto die ik kreeg gemaild naar aanleiding van een artikel in Het Parool. ‘Afgelopen woensdag stond in de kunstbijlage een artikel over Jan Banning met foto’s van een afgeleide van J. Vermeer. 2 jaar geleden heeft onze toen 16 jarige zoon Bastiën Pleijers meegezonden foto gemaakt!!’. Waarvan akte!

Girl with a Pearl Earring  van Peter Webber. Maandag 8 oktober, 0.35 uur, BBC 1.