jpekker

Mark Rutte’s favoriete Nederlandse film is Cloaca. En hij houdt van pulp én Gjergjev.

Mark Rutte in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Foto Bram Belloni

Het is zo ver: Kabinet Rutte 1 is rond. Of Marja van Bijsterveldt (CDA), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, iets met kunst heeft, daarnaar is het slechts gissen. Van staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra weten we inmiddels dat zijn interesse niet verder reikt dan Robert Ludlum, Tom Clancy, Geert Mak, Tolkien, Dan Brown en James Clavell. Maar premier Mark Rutte zelf heeft wel wat met de schone kunsten. En hij ziet wel eens een film, zo bleek vier jaar geleden op het Nederlands Film Festival, dat de lijsttrekkers van acht politieke partijen had uitgenodigd hun favoriete Nederlandse film van commentaar te voorzien.

Wouter Bos koos Paradise Now van Hany Abu-Assad (‘Een spannend verhaal waarbij je je telkens afvraagt: zou het in het echt ook zo gaan?’), Jan Peter Balkenende opteerde voor De aanslag van Fons Rademakers (‘De aanslag is een Nederlands cultuurproduct van topklasse dat terecht veel internationale aandacht en erkenning heeft gekregen’). Mark Rutte’s favoriete Nederlandse film is Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen (‘Een indrukwekkende film met een politiek tintje’).

Na afloop van de vertoning schoof Rutte aan in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk voor een geanimeerd gesprek. ‘De koning van de VVD’, luidde Van Nieuwkerks introductie. Nadat hij nogmaals had uitgelegd wat hem zo aansprak in de telefilm Cloaca, vertelde de VVD-voorman honderduit over zijn vriendschappen (‘de truc is om te blijven praten over alles wat je doet en bezighoudt’) en zijn slechte gewoonten (‘Ik heb de neiging veel en snel te kakelen, maar in tegenstelling tot onze huidige minister-president blijf ik wel verstaanbaar’).

Gevraagd naar de films die zijn politieke leven hebben beïnvloed, kwam Rutte op de proppen met Nixon van Oliver Stone. ‘Nixon is een van de meest onderschatte Amerikaanse presidenten.’ In een onhandige poging uit te leggen wat hij precies bedoelde, noemde Rutte Hitler vervolgens een groot staatsman. ‘Heb jij je campagneteam bij je, Mark?’, informeerde Van Nieuwkerk. ‘Dit lijkt me electoraal gezien geen handige avond voor de VVD.’

Ook Ruttes andere interesses kwamen uitgebreid ter sprake. Zo vertelde Rutte dat hij ‘ook gewoon van U2 houdt’ en dat hij graag naar het Veronica-programma The Villa kijkt. ‘Dat is geen harde porno ofzo, hoor. Ik heb een waanzinnige voorliefde voor pulp. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in Gjergjev en Mahler.’

Tot slot memoreerde Van Nieuwkerk aan de uitspraak van minister Zalm, die Rutte ‘de meest begeerde vrijgezel van Nederland’ had genoemd. Of hij zich alleen voelde, wilde Van Nieuwkerk weten (‘Nee, ik voel me niet alleen’), of hij een relatie heeft (‘nee’), en of hij op zoek is (‘nee, ik vind het prima zo’). Actrice Victoria Koblenko mengde zich vanuit de zaal in het privé-gesprek, en stelde dat zij er honderd procent zeker van was dat ‘Mark’ niet homoseksueel is. Het hoe en waarom, dat vertelde Koblenko dan weer niet.

Het kan verkeren. Vier jaar later is Rutte nog immer vrijgezel. Maar wel premier van Nederland.