jpekker

Het verschil tussen links- en rechtsbuitens

Met de klok mee: regisseur Ramon Gieling, rechtsback Dick Schneider, rechtsbuiten Sjaak Swart en linksbuiten Robbie de Wit. FOTO BOB BRONSHOFF

Met de klok mee: regisseur Ramon Gieling, rechtsback Dick Schneider, rechtsbuiten Sjaak Swart en linksbuiten Robbie de Wit. FOTO BOB BRONSHOFF

In de week dat de kluizenaar Piet Keizer weer eens van zich deed spreken – in een column op de website SportAmstelveen.nl raadde hij Ajax aan een skileraar op te nemen in de technische staf – duikt het voormalige fenomeen ook op in een aflevering van KRO Profiel: De Linksbuiten, gemaakt door Ramón Gieling (Johan Cruijff – En un momento dado). Hier laat hij zijn voeten spreken: keer op keer zijn de beelden te zien uit de beginfase van de Europacup 1-finale tussen Ajax en het Griekse Panathinaikos: passeerbeweging buitenom Keizer, voorzetje, kopbal Dick van Dijk. 0-1.

Eigenlijk had Gieling, die zelf nog een blauwe maandag linksbuiten speelde in de betaalde jeugd van Vitesse, het profiel in zijn geheel aan Piet Keizer willen wijden (de werktitel luidde De Schaar of Het Grote Zwijgen). Maar toen de publiciteitsschuwe Keizer niet mee wilde werken, besloot de filmmaker zijn aandacht te verleggen naar de positie van linksbuiten in het algemeen en de schaar in het bijzonder.

In een setting die refereert aan de beroemde fotoserie van Edward Muybridge laat Gieling de schaarbeweging eindeloos uitvoeren, in slowmotion, begeleid door klassieke muziek. Bewegingswetenschapper Ronald van Gelder analyseert de passeerbeweging; schrijver en oud-voetballer Herman Brusselmans en Ajax-teammanager David Endt (een voormalige rechtsback) mijmeren over de vele briljante gekken die de positie hebben ingenomen. De bewonderenswaardig afgetrainde Sjaak Swart is opgetrommeld om het verschil tussen links- en rechtsbuitens te verduidelijken.

Er zijn heerlijke beelden van Real Madrid-ster Francisco Gento en de Braziliaan Garrincha. Het slangenmens Rob Rensenbrink, Feyenoord-icoon Coen Moulijn en de onfortuinlijke Rob de Wit (de linksbuiten die het Nederlands elftal met een briljante beweging – géén schaar – langs Hongarije loodste, en daarna, in de bloei van zijn carrière, door een hersenbloeding werd getroffen) komen aan het woord over de schaar van Piet Keizer. Ze zijn het allemaal met elkaar eens: Pietje deed ’m echt perfect!

KRO Profiel: De linksbuiten, do 14 mei, 22.50 uur, Nederland 2.