jpekker

Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste jaren – Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden zijn de winnaars van de 4de editie van het Forum van de Regisseurs

Rosanne Pel met de film Light as Feathers en Anke Teunissen en Jessie van Vreden met de VR-documentaire De stoel van de laatste jaren – Egbert zijn de gedeelde winnaars van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2018. Het is de eerste keer dat de prijs aan twee producties wordt toegekend, de eerste keer dat een VR-productie wordt gelauwerd en de eerste keer dat deze wordt gewonnen door vrouwelijke regisseurs. De jury is van mening dat beide projecten het evenzeer verdienen om onderscheiden te worden.

De prijs werd door jurylid en winnaar van de vorige editie Daan Bakker en jurylid Ena Sendijarevic aan de winnaars uitgereikt tijdens de slotavond van het Forum van de Regisseurs, donderdagavond in de Winkel van Sinkel. Met het Forum van de Regisseurs geeft het Nederlands Film Festival een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie.

Het juryrapport is opgesteld door Koen Mortier, Ena Sendijarević en Daan Bakker, de winnaar van vorig jaar:
“Als jury hebben we unaniem beslist om niet één, maar twee projecten te bekronen omdat we van mening zijn dat beide projecten het verdienen om onderscheiden te worden. Het Forum van de Regisseurs wordt door de curatoren zelf omschreven als het competitieprogramma voor grensoverschrijdende producties en onze winnaars geven hier op diametraal tegenovergestelde wijze invulling aan. Waar het ene project de grenzen opzoekt van het medium film en aan de slag gaat met nieuwe technieken, ging de crew van het andere project de grenzen over om aldaar een portret van de bevolking te geven.”

De stoel van de laatste jaren – Egbert
“De makers van deze korte Virtual Reality documentaire nodigen het publiek uit in de wereld van Egbert te stappen, een levenslustige boer die alleen woont op zijn oude boerderij. De kijker voelt zich als een welkome gast, er is geen ogenblik van ongemakkelijkheid, noch van opdringerigheid te bespeuren. Je zit aan zijn keukentafel, je rijdt met hem mee in zijn kleine Fiat, vervolgens sta je naast hem terwijl hij een kip prepareert voor het avondmaal. Kortom, je krijgt de kans om de vriendelijke man wat beter te leren kennen, maar ook om zelf rust te vinden in de eenvoud van zijn bestaan. Door de ingetogen werkwijze gaan de momenten waarop Egbert je even recht aankijkt zeer intiem en ontroerend werken. De makers leveren daarmee een teder portret, dat uiterst accuraat is van observatie en niet alleen zintuigelijk, maar ook emotioneel, dichtbij komt.”

Light as Feathers
“Een goed gebalanceerde film over een ernstig onderwerp. De film blijft dicht bij de realiteit om zo een levensechte parallelle filmwereld op te roepen, waarbinnen de makers met veel precisie hun verhaal vertellen. De speelstijl is zeer naturalistisch en de personages worden, in al hun kwetsbaarheid en met al hun tekortkomingen, liefdevol neergezet. Het is voelbaar hoeveel vertrouwen en respect er moet zijn geweest tussen de cast en de regisseur met haar crewleden om tot dit resultaat te kunnen komen. De film veroorzaakte binnen de jury een discussie over de relatie tussen de Westerse makers en de keuze voor het Poolse platteland als setting voor dit sociaal-realistische verhaal, maar we waren het erover eens dat Light as Feathers filmisch een sterk debuut is van een talentvol regisseur.”

Het programma van het Forum van de Regisseurs wordt samengesteld door de curatoren Jan Pieter Ekker en Dana Linssen en varieerde van speelfilm en documentaire tot hybride producties. De vertoonde films, afkomstig van elf regisseurs(collectieven), op het Forum van de Regisseurs van dit jaar waren:

 • Living the Light – Robby Müller – Claire Pijman
 • Possessed – Daniel van der Velden, Vinca Kruk & Rob Schröder
 • An Impossibly Small Object en de van deze film afgeleide installatie The Taking of a Picture, Sometime Somewhere – David Verbeek
 • More Human Than Human – Tommy Pallotta & Femke Wolting
 • Light as Feathers – Rosanne Pel
 • Liefde is aardappelen – Aliona van der Horst
 • De stoel van de laatste jaren – Anke Teunissen & Jessie van Vreden
 • My Foolish Heart – Rolf van Eijk
 • The End of Fear – Barbara Visser
 • Error of Eros – Luciënne Venner
 • KORT! – Visite en Regained Memory van Stijn Bouma

De inleidingen van de films werden verzorgd door Bart Rutten, Laurie Cluitmans en Marja Bosma van het Centraal Museum aan de hand van tekeningen uit De Line Up – De kracht van tekenen.

Eerdere winnaars van het Forum van de Regisseurs:

 • 2017 – Quality Time van Daan Bakker
 • 2016 – Full Contact van David Verbeek
 • 2015 – Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe