jpekker

Lara rent, vecht, tuimelt, schiet en kreunt

“De grootste uitdaging was om een mens van vlees en bloed van Lara Croft te maken”, vertelde regisseur Simon West in de aanloop nar de première over Lara Croft: Tomb Raider, zijn verfilming van het populaire computerspel.

Lara Croft werd in 1995 ontworpen door de toen 21-jarige Tony Gard, game-designer bij het kleine Britse ontwerpbureau Core Design. In haar biografie op de website staan haar maten (90 – 60 – 90), haar favoriete films (Deliverance van John Boorman, Aguirre, der Zorn Gottes van Werner Herzog), en is te lezen dat ze haar luxueuze, aristocratische leventje heeft opgegeven nadat ze als enige een vliegtuigongeluk in de Himalaya overleefde. Sindsdien is Lara schatzoeker en reist ze de hele wereld over.

Dat het action adventure een hit werd, komt volgens de talrijke fans niet alleen door de enorme boezem van de silicon chick. Lara Croft, die in minuscule shorts en strakke hemdjes heupwiegend voor de speler uit rent, is slim, beweegt als een ballerina, en hanteert de twee revolvers die ze op haar heupen draagt met evenveel gemak als Chow Yun-fat in John Woo’s virtuoze The Killer.

Eind 1999 speelde Denise Richards in The World is Not Enough een naar Lara gemodelleerde atoomgeleerde – in strak groen hemdje en ultrakorte hotpants hielp ze James Bond de wereld redden. De ontwikkeling van een ‘echte’ Lara Croft-film was toen al in volle gang.

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie (4 juni 1975, Los Angeles, California) heeft zich drie maanden voorbereid op haar rol. Zij leerde kickboksen, motorrijden, wapens in elkaar zetten en bungee jumpen, en haalde haar duikbrevet (voor een scène die op de montagetafel is gesneuveld) om in een actieheld van het nieuwe millennium te veranderen.

Jolie is volgens West de ideale Lara, en niet alleen omdat zij in het echt met messen onder haar kussen slaapt, een lijf vol tatoeages heeft en meer dan eens liet weten dat ze het liefst het bloed drinkt van haar eertijdse liefde, acteur Billy Bob Thornton.

Toen West werd gecontracteerd – als opvolger van Stephen Herek, die het productieproces te lang vond duren – wilde hij alleen de naam van de film en de inmiddels gecontracteerde Jolie handhaven. Verder moest alles anders.

Aan het script van Lara Croft: Tomb Raider is al met al gesleuteld door meer dan tien scenarioschrijvers, die niet alleen moesten voldoen aan de wensen van filmstudio Paramount Pictures, maar ook de kritische blik van waakhond Eidos Interactive, de producent van het spel, moesten weerstaan. Schrijvers kwamen en gingen – omdat hun ideeën te duur waren of anderszins niet in de smaak vielen, en werkten soms naast elkaar aan verschillende scripts.

West, regisseur van videoclips van Mel & Kim en kassuccessen als Con Air (1997) en The General’s Daughter (1999), werkte zich door jaargangen National Geographic en wetenschappelijke tijdschriften op zoek naar aanknopingspunten voor zijn script. Zijn Lara moest geen kruising worden tussen Indiana Jones en Pamela Anderson, maar de vrouwelijke evenknie van James Bond. Hij bedacht een verhaal waarin Lara de gebroken stukken van een driehoek moet zien te bemachtigen, waarmee, als alle planeten op één lijn staan, door de tijd kan worden gereisd.

Toch is het onnavolgbare verhaal weinig meer dan een kapstok voor de ene na de andere weinig spectaculaire stunt, tegen wisselende, exotische decors, net als in het spel. Lara rent, vecht, tuimelt, schiet en kreunt, maar waar zij in het spel bij het minste of geringste het loodje legt, is de film-Lara onkwetsbaar. In gevecht met robot-insecten, tot leven gewekte stenen beelden en andere schurken overkomt Lara niets. Haar zelfgenoegzame lachje wijkt geen seconde van haar gezicht. En als ze eens een schrammetje oploopt, verdwijnt het als sneeuw voor de zon door het drinken van een kopje heilzame Cambodjaanse thee.

Het maakt Lara Croft: Tomb Raider bijna net zo saai als iemand naast je een computerspel zien spelen.

Lara Croft: Tomb Raider van Simon West. Di 11/6, 20.30 uur, RTL7. Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life van Jan de Bont. Wo 12/6. 20.30 uur, RTL7.