jpekker

Laagdrempelige kunst op je iPhone

De vermaarde Britse kunstenaar David Hockney maakt al enige tijd schilderijen op zijn iPhone. Met behulp van de applicatie Brushes (3,99 euro in de App Store) schildert hij stillevens, landschappen, bloemen en zonsondergangen die hij naar een select aantal vrienden stuurt.

Paradiso organiseert nu een heuse kunstexpo, de Paradiso Phone Expo. Met jongere, wat onbekendere beeldend kunstenaars, dat wel. Daar staat tegenover dat deze expositie over “popcultuur, experiment en de waarde van beeldende kunst” voor iedereen vrij toegankelijk is. Curator/organisator Jeldau Kwikkel selecteerde vier kunstenaars die zich net als Paradiso bezighouden met de relatie tussen beeldende kunst en populaire cultuur. Ze komen uit alle windstreken en uit verschillende disciplines. “Sex, Phone & Rock ’n Roll” luidt het overkoepelende thema.

De projecten worden summier geïntroduceerd op de website www.phone-expo.nl. Belangstellenden kunnen een telefoonnummer achterlaten, waarna de expositie per ommegaande wordt toegestuurd. ‘Hurray’ verschijnt er op je beeldscherm nadat je je mobiele nummer hebt ingetoetst.

Ontwerper Woes van Haaften verstuurt tekeningen en persoonlijke boodschappen gemaakt door artiesten die recent in Paradiso hebben opgetreden. Het eerste “visuele aandenken” is van de Britse hiphop-ster M.I.A., gemaakt toen ze in november in Paradiso speelde. ‘I Was There’ heet de prent, een tekst opgebouwd uit blowtjes, waarin met enige moeite MIA’s naam te herkennen valt.

De Franse fotograaf, ontwerper annex artdirector Simon Wald-Lasowski maakte drie zogenaamde ‘wise cracks’. Het zijn soundtracks voor de mobiele telefoon (als je heel goed luistert hoor je een ‘bubble’stem termen prevelen als “Twitter”, “Facebook”, “Megapixels” en “Gigabytes”) met bijbehorende animaties, waarin hetzelfde oog zichtbaar is dat vorig jaar het hart vormde van Wald-Lasowski’s expositie in het fotomuseum Foam.

Het project van de Taiwanese Kai-Ting Lin, afgestudeerd aan de Rietveldacademie in de richting Grafische Vormgeving, heet ‘If I show my breast on the internet, which camera phone should I use?’. Blote borsten zijn er echter niet te zien; achter de prikkelende naam gaat een hip soort testbeeld voor de mobiele telefoon schuil, waarin plaats is ingeruimd voor een bierflesje, Rubik’s kubus en overstraalde kleurvlakken.

Het leukste project is van de grafisch ontwerpers/filmmakers/kunstenaars Rogier Klomp, Bart-Jan Kazemier en Teun Castelein (laatstgenoemde viel drie jaar geleden ook al op toen hij de gevel van het Amsterdamse Sandberg Instituut verkocht als advertentieruimte. Voor Paradiso Phone Expo maakten de drie “Paris Hitler”, een beeldverhaal over de uitvinding van de opblaassekspop.

De Paradiso Phone Expo is geschikt voor alle toestellen met internet en kan eenvoudig worden doorgestuurd. Paradiso wil aldus op een “eigentijdse manier” beeldende kunst exposeren en zijn bezoekers op een “laagdrempelige manier met deze kunst in aanraking brengen”.

Kwikkel, die in de toekomst meer ‘mobiele exposities’ hoopt te organiseren met andere kunstenaars, spreekt tevens van een “interessant experiment”. “Het is de vraag hoe beeldend kunstenaars reageren op dit nieuwe medium, en welke invloed het gebruik van de mobiele telefoon als drager van kunstwerken heeft op de waarde van de getoonde kunst. Misschien ontstaan er wel nieuwe kunstvormen door de beperking van het telefoonscherm.”

Paradiso Phone Expo. T/m 17 februari via www.phone-expo.nl.