jpekker

La La La Human Steps in Boijmans Van Beuningen

La La La HS_ Choreografie E Lock

La La La Human Steps heet de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen waarin recent aangekochte film- en video-installaties worden gecombineerd met klassiekers uit het genre.

In de enorme, half verduisterde ruimte zijn bijzondere videowerken te zien van kunstenaars als Bas Jan Ader, Jeroen Eisinga, Erkka Nissinen, Pipilotti Rist en David Claerbout.

De verbindende factor is la condition humain. Daar kun je eigenlijk alles wel onder rangschikken, zo blijkt; de meeste werken hebben weinig tot niets gemeen. Een minder goed idee is ook dat in de enorme half verduisterde ruimte tevens foto’s, tekeningen en schilderijen zijn opgehangen.

En dan zijn er ook nog vier choreografen uitgenodigd om het menselijk tekort invoelbaar te maken voor de museumbezoeker. Er vonden al battles plaats tussen twee stoere Rotterdamse streetdancers in het museum, zaterdag 4/4 zijn er optredens van het Canadese gezelschap La La La Human Steps van de Marokkaans-Canadese choreograaf Édouard Lock.

Voor deze gelegenheid bewerkte hij een choreografie uit zijn stuk 11th floor, die hij in het najaar van 2014 maakte voor het Zweedse Cullberg Ballet. De choreografie bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin de dansers evenzoveel herinneringen onderzochten.

De film noir en jazzmuziek vormen de belangrijke inspiratiebronnen voor Locks dans over relaties, onderdrukte spanningen en een ‘crime passionnel’. De muziek is van de Britse componist Gavin Bryars, en wordt live uitgevoerd door een ensemble onder leiding van de Zweedse accordeoniste Lisa Eriksson Långbacka.