jpekker

KunstRAI 2024

De kunstredactie van Het Parool maakte een bijlage bij de 39ste editie van de KunstRAI, die plaatsvindt van woensdag 27 maart tot en met maandag 1 april. Ik schreef onderstaand voorwoord.

De smiley, gemaakt door sieraadontwerper Alexander Blank, is een constante in de communicatie van de KunstRAI, en er zijn weer veel vertrouwde gezichten te zien in de Parkhal. Maar de KunstRAI is ook volop in beweging, en toont weer tal van jonge, nieuwe galeries en kunstenaars.

Een goed voorbeeld is de stand van WOW, waarin jonge honden gecombineerd worden met oude rotten. Er is geen rode draad of overkoepelend thema te bekennen; Rob Malasch – zelf ook een oude rot – heeft ‘gewoon’ tien kunstenaars bij elkaar gezet die hem bevallen en die ‘een beetje raar, niet te makkelijk werk maken dat je niet snel ergens anders ziet’.

Op voorhand ook zeer interessant is de presentatie van de piepjonge schilder Erika Peucelle. Zij studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, was vervolgens artist in residence bij de galerie van Madé van Krimpen op de Prinsengracht, werd ingelijfd door galerie Stigter Van Doesburg en uitgenodigd mee te doen aan een groepstentoonstelling in Londen. Ook werd ze bekroond met de Sluijters Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor jong talent in de schilderkunst, waardoor ze te zien is op de KunstRAI.

De afgelopen tijd heeft ze hard gewerkt aan nieuwe schilderijen. Kort voor de opening was ze nog bezig met het doek dat de eyecatcher van haar presentatie moet worden, gebaseerd op een foto uit het familiearchief, waarop ze zelf met haar zusjes aan het spelen is.

En als ik dan nog iets mag noemen, is het de stand van Hama Gallery, de fijne galerie van Nina Hama aan de Willemsparkweg. Daar is onder meer werk te zien van fotograaf Melissa Schriek (van wie lezers van Het Parool met korting de foto Hanging – zie hierboven – kunnen kopen) en graphic designer Melroy Bisel. Die is bekend van het instagramaccount @lekkermenselijk, met illustraties en observaties over dierenleed, onrecht, seks en eigenlijk alles wat hem dwars zit.

Er is, kortom, ook op de 39ste editie van de KunstRAI weer voor ieder wat wils. Ik wens u veel kijk- en koopplezier!

De Paroolbijlage is hier te downloaden; de artikelen zijn ook hier te lezen.