jpekker

Krantenknotten

vitali

Het is een piepkleine expositie, één glazen vitrinekast met drie plankjes slechts, en de eerste keer dat ik ging kijken in de Kiosk van PCM Uitgevers – nieuwsgierig gemaakt door advertenties in de Volkskrant en NRC – liep ik er dan ook straal voorbij.

In de vitrinekast liggen drie knotten, gemaakt van dunne draden krantenpapier. De kleinste is gemaakt van het Volkskrant Magazine (doorsnede 12,50 cm, te koop voor 300 euro), iets groter is de bol gefabriceerd uit Trouw (400 euro), het grootst en het mooist is de knot gemaakt van NRC Handelsblad (doorsnede 15 cm, 700 euro). Wat zal de achterliggende gedachte zijn? (Vermeend) Verschil in kwaliteit in krant of in papiersoort?

Het knotten zijn het werk van Ivano Vitali. De Italiaanse kunstenaar begint met het aan repen scheuren van een krant. Doordat hij de uiteinden van de stroken papier laat overlappen, kan hij ze tot een lange draad draaien. Hij gebruikt geen lijm, omdat het papier dan zijn zachtheid en souplesse verliest. Een aan elkaar geplakte draad wordt, als hij is opgedroogd, stug en is moeilijk te verwerken. Vitali voegt geen kleur toe aan de draden. De enige kleuren die hij gebruikt, zijn die van het bedrukte papier.

Vitali rolt de draden op, vervolgens breidt, haakt of weeft hij de draad op traditionele manier met sterk uitvergrote gereedschappen. Zo maakte hij een sok en een handschoen uit het Italiaanse dagblad La Repubblica. Ergens in de kiosk zwerft ook nog een Italiaanse catalogus met meer informatie.