jpekker

Jitske Schols, die vijf jaar geleden pas is begonnen met fotograferen, is de winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2016.

Jitske Schols is gekozen tot winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize, de prijs voor het beste fotoportret van het voorafgaande jaar. Met haar portret ‘Sora in Black’ maakte zij volgens de vakjury het beste portret van 2016. Schols ontvangt een geldprijs van 3.000 euro, haar werk wordt aangekocht door een grote internationale collectie. De andere genomineerden waren Robin de Puy, Cigdem Yuksel, Blommers/Schumm en Frank Ruiter. Er waren bijna 500 portretten ingezonden door 70 fotografen.

Het winnende portret komt uit een serie die Schols in opdracht van Public House of Art maakte over kinderen die een Nederlandse ouder hebben en een ouder met een andere nationaliteit. Sora heeft een Molukse vader. “Doordat haar gezicht het licht weerkaatst, wordt de kijker hier naartoe getrokken. Haar blik is ongrijpbaar, je kunt er niet bij. Daardoor houdt het portret je aandacht vast en blijf je kijken. Het is een tijdloos beeld; donker, maar met precies genoeg doortekening. De vorm van de armen en het haar werken met elkaar samen. Het portret is filmisch en mysterieus”, aldus de jury met onder anderen Sander Troelstra, de winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2015.

Schols (1969) begon ruim vijf jaar geleden pas met fotograferen, nadat ze van Oud Sloten naar Amsterdam Noord was verhuisd. Ze kocht een camera en legde haar eigen inburgering in het stadsdeel vast. Zo leerde ze niet alleen in korte tijd het stadsdeel kennen, het zorgde bovendien voor een onverwachte, maar succesvolle carrièreomslag van communicatieadviseur naar fulltime freelance fotograaf.

Aanvankelijk fotografeerde Schols mensen en plekken die voor haar het verhaal van Amsterdam Noord vertellen: een plant in de vensterbank, een rollator met een hondje. De op Facebook geplaatste serie leverde haar in 2014 een nominatie op voor de Cultuurprijs Noord.

Daarna volgde Schols een basisopleiding fotografie op de Fotoacademie, en is ze zich gaan toeleggen op het maken van portretten. In korte tijd wist ze een indrukwekkend oeuvre op te bouwen én een eigen signatuur te ontwikkelen: haar portretten zijn veelal in zwart-wit en direct herkenbaar door een combinatie van eenvoud, melancholie en rauwheid. Sinds eind 2016 verschijnen Schols portretten in Het Parool; ze fotografeerde onder anderen Ronnie Flex, Cees Dam, Javier Guzman en Martin Koolhoven in haar karakteristieke stijl.

De Dutch Photographic Portrait Prize is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie tussen fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling.

De prijs wordt toegekend door de Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen, die het prijzengeld beschikbaar stelt. De eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Robin de Puy en Sander Troelstra.

Werk van Sander Troelstra, de winnaar van de Dutch Portrait Prize 2015, is t/m te zien in de tentoonstelling Nieuwe meesters in het Outsider Art Museum, Amstel 51.