jpekker

Inktspotprijs voor Jos Collignon, niet de originaliteitsprijs

Jos Collignon heeft de Inktspotprijs 2009 gewonnen, de prijs voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke of regionale pers. Hij kreeg de prijs voor een spotprent over de gevallen DSB Bank, verschenen in de Volkskrant van 3 oktober.

‘In één oogopslag is duidelijk waar het over gaat, de prent is cynisch en in vorm alleszeggend’ aldus de jury onder voorzitterschap van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. ‘De naam, het logo en de gevel van het bankgebouw zijn direct herkenbaar. Met de val van de schaatser wordt de naderende ondergang van de bank duidelijk gemaakt. En niet alleen van de bank zelf, maar ook van het hele concern: de schaatsploeg, AZ, het voetbalstadion en het museum.’

De jury was onder de indruk van de uitvoering, waarbij het omvallen van de bank ‘letterlijk wordt verbeeld door de gevel die schuin uit het kader zakt. Tot slot maakt de impact die deze affaire in Nederland heeft gehad op de financiële sector, de politiek en de maatschappij deze prent zeer bepalend voor het jaar 2009.’

Dat kan allemaal wel wezen, de originaliteitsprijs verdient Collignon niet; de schaatster uit het foeilelijke DSB-logo dook op in talrijke cartoons en op tijdschriftcovers.

De expositie Politiek in Prent 2009 zal te zien zijn in de openbare bibliotheek in Den Haag, het Persmuseum in Amsterdam, het provinciehuis in Groningen en in café Dudok in Arnhem.