jpekker

“Ik zocht iets rauws, iets gevaarlijks”

“Lee vertelde me dat er niet veel budget was, en dat ik daarom zelf mijn haar en make-up moest doen. Ik ben toen naar mijn badkamer gegaan, heb valse wenkbrauwen opgeplakt en wat bruin uit een tube op mijn gezicht gesmeerd. Vervolgens heb ik foto’s van mezelf gemaakt in compromitterende standjes, en die heb ik hem gestuurd. Ik zal Lee’s reactie hier niet herhalen, maar ik had wel de indruk dat het precies was waarnaar hij op zoek was. Hij was heel tevreden.”

Nicole Kidman speelt in Lee Daniels broeierige The Paperboy de hoogblonde, ordinaire, seksueel verknipte ‘white trash’ Charlotte, die verliefd wordt op een onterecht ter dood veroordeelde psychopaat (John Cusack). Het is een opvallende rol, om het voorzichtig uit te drukken, in een eind jaren ’60 gesitueerde kruising tussen liefdesdrama, thriller en sociaal pamflet.

Zo urineert de hoogblonde Kidman in het toegetakelde gezicht van een door de rijzende ster Zac Efron gespeelde aanbidder, die door een kwallenbeet in doodsnood verkeert. En als ze voor het eerst op bezoek gaat in de gevangenis, trekt ze op verzoek van haar ter dood veroordeelde penvriend de panty stuk die ze onder haar minijurkje draagt en begint ze zichzelf te bevredigen. Het is een memorabel moment dat doet denken aan de ondervragingsscène van Sharon Stone in Paul Verhoevens Basic Instinct (Verhoeven was samen met Jan de Bont enige tijd gelinkt aan The Paperboy). Met dien verstande dat de kijker bij Basic Instinct vrij zicht had op Stone’s kruis, en Kidman haar slipje keurig aanhoudt.

“Nee, ik had geen moeite met die scène”, vertelde Kidman op een overvolle persconferentie. “Maar ik heb de film nog niet gezien. Misschien denk ik er morgen wel anders over. Maar serieus: dit was precies waar ik naar op zoek was. Ik zocht iets rauws, iets gevaarlijks, en juist op dat moment kwam dit voorbij. Ik zou maar al te graag meer van dit soort rollen willen spelen, maar ze zijn een zeldzaamheid – en al helemaal in Hollywood.”

In een eerder stadium zou het Colombiaanse fotomodel Sofia Vergara de hoofdrol spelen, en zou The Paperboy worden geregisseerd door de Spanjaard Pedro Almodóvar. Toen die afhaakte, kwam Lee Daniels in beeld, die drie jaar geleden doorbrak met het door Oprah Winfrey omarmde Precious. “Ik hield van het boek van Pete Dexter en vooral van de rijke, geschakeerde personages.”

Desalniettemin maakte de zwarte, homoseksuele Daniels de nodige aanpassingen. “Ieder personage is gebaseerd op iemand die ik persoonlijk ken. De ter door veroordeelde gevangene is gebaseerd op mijn broer, die in de gevangenis zit voor moord.” Een door Matthew McConaughey gespeelde homoseksuele journalist modelleerde Daniels naar de talloze blanke mannen met wie hij in de jaren tachtig seks heeft gehad. “Ze kickten op zwarte mannen, maar in het openbaar schaamden zij zich voor mij. Zij haatten zichzelf vanwege hun seksuele voorkeur.”