jpekker

Het beste van 2013

master

Film: Ik kan niet kiezen; The Master van Paul T. Anderdon, La vie d’Adèle van Abdellatif Kechiche, Post Tenebras Lux van Carlos Reygadas en The Act of Killing van Joshua Oppenheimer hadden allevier op 1 kunnen eindigen.

Nederlandse film: Ne me quitte pas van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker en Boven is het stil van Nanouk Leopold.

adele

Debuut: Adèle Exarchopoulos in La vie d’Adèle (tevens leukste, meest spontane interview)

Nederlandse kortfilm: Nummer veertien, home van Guido van der Werve.

Korte documentaire en kunstfilm ineen: 15 Attempts van Aliona van der Horst.

TV-documentaire: deel 3 en 4 van Oeke Hoogendijks Het Nieuwe Rijksmuseum (Het wachten is op de bioscoopversie; komt die niet een beetje als mosterd na de maaltijd?!)

Tentoonstelling: Kazimir Malevich en de Russische avant-garde in het Stedelijk.

Tentoonstelling van een Nederlandse kunstenaar: COMMUNITAS van Aernout Mik in het Stedelijk en One Group Show van WassinkLundgren in Foam.

Minst betreurde afscheid: Ann Goldstein van het Stedelijk.

Meest betreurde afscheid: Sergio Herman van Oud Sluis.

Galerie-tentoonstellingen: Mother van Helen Verhoeven bij Galerie Stigter Van Doesburg; Flying Carpet Works van Cristina Lucas bij Tegenboschvanvreden; The Sun That Never Set van Persijn Broersen & Margit Lukács bij Akinci; Me Walking van Wim Claessen in Galerie Roger Katwijk; MWMW van Jan van der Ploeg bij Gerhard Hofland; Roger Hiorns bij Annet Gelink (en in De Hallen, Haarlem, als onderdeel van Dread: Fear in the Age of Technological Acceleration).

Kunst in de openbare ruimte: Tank Man van Fernando Sánchez Castillo, onderdeel van de kunstmanifestatie Call of the Mall in Hoog Catharijne.

barkie

Clip: Een Barkie van De jeugd van tegenwoordig.

Marketingcampagne: Lars von Triers Nymph()maniac en de zuivelpakkenactie van het Rijksmuseum.

Filmposter: de teaser voor Lars von Triers Nymph()maniac, gemaakt door het Deense reclamebureau The Einstein Couple.

SOLLEWITTl

Nederlandse filmposter: Sol Lewitt, gemaakt door Gijs Kuijper.

Theaterposter: Het Nationale Ballet, Corps, ontwerpen door Martin Pyper, fotografie Erwin Olaf.

Fotoboek: An Atlas of War and Tourism in The Caucasus van Rob Hornstra en Arnold Van Bruggen (The Sochi Project); Voedsel van Henk Wildschut

Game: Taxodus – mapping assets offshore van Femke Herregraven.

Achterkant_4_Sofie Knijff

Toneelstuk: De achterkant van de Warme Winkel. Ook heel bijzonder: Schwalbe zoekt massa van Schwalbe en Spectaculaire voorstelling van Oostpool.

Woord: selfie. (En absoluut níet sletvrees)

selfie-obama-soweto_m

Selfie: van de Deense premier Helle Thorning Schmidt met de Amerikaanse president Obama en de Britse premier Cameron tijdens de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela.

Filmervaring: de wereldpremière van Borgman op het festival van Cannes. Iedereen was er. En iedereen maakte selfies en foto’s van elkaar op de rode loper. Laten we hopen dat we niet opnieuw 38 jaar moeten wachten…

Over bijna al deze onderwerpen is meer te vinden op mijn site. Op- een aanmerkingen, of eigen lijstjes? Reageer via de knop in de linker balk!