jpekker

‘Hee Hansie’

a3bfb9c0-1496-3172-b011-75c3757792b0

‘Praten over voetbal heeft een functie’, zegt Youri Mulder in de Sportweek van deze week. ‘Voetbal – en dat is het leuke – bestaat niet alleen uit negentig minuten, maar ook uit het gedoe eromheen.’ Hoera, het nieuwe voetbalseizoen is weeg begonnen! En minstens zo belangrijk: ook de wekelijkse praatprogramma’s op tv.

Mijn persoonlijke favoriet is Voetbal International (voorheen Voetbal Insite), op maandagavond half 10 op RTL7, waarin Wilfred Genee ‘de discussies leidt over de laatste ontwikkelingen rond Koning Voetbal’.

Met Voetbal International-hoofdredacteur Johan Derksen en de vaste gasten René van der Gijp en Hans Kraay jr. worden wedstrijden en strategieën geanalyseerd en hoofdrolspelers tegen het licht gehouden, waarbij bepaald geen blad voor de mond wordt genomen. ‘Aisatti is toch een beetje een speeltuinvoetballer’, meent Derksen zomaar opeens, maar volgende week kan alles weer heel anders zijn. Derksen is de eerste om het toe te geven.

Er worden flauwe grappen gemaakt over het geverfde haar van Genee, en het fluctuerende gewicht van Derksen. Kraay jr. wordt voortdurend als een kleine jongen in de hoek gezet. ‘Hee Hansie’, zegt Van der Gijp dan, die dan wel voortdurend in de lach dreigt te schieten bij alles wat hij zegt, maar geen wedstrijd mist en goed is ingevoerd. Zijn notering in de topvijf van meest irritante voetbalanalytici in de Sportweek Eredivisiespecial slaat nergens op.

Nieuw element is de ‘Gillette Speler van de Week’, die de heren met zichtbare tegenzin uit naam van de sponsor dienen uit te reiken. ‘Een hele grote lelijke beker’ aldus Derksen. ‘Ik dacht dat het de biertap was.’

De heren hebben ieder hun eigen lijntjes en contacten en schermen met geheime rapporten. Het belangrijkste nieuws? ‘We hadden in Nederland natuurlijk onwaarschijnlijk slechte voetbalvelden, maar dat is opgelost door een rozenkweker uit Waddinxveen’, wist Derksen te melden in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen.

Tussendoor wordt er ook nog een enkele gemailde vraag van een kijker beantwoord, en vult Derksen de voetbaltoto in. En als Genee dan meldt dat ‘al die wedstrijden te zien zijn op Eredivisie live’, voegt Derksen daar schaamteloos aan toe: ‘Daar hebben we ook een riante schnabbel, nietwaar.’

Voetbal International is formidabel geklets.