jpekker

Hartverscheurend mooi, intiem portret

In Niet zonder jou leggen Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch het laatste jaar vast van vader/schoonvader Ger Lataster, een beeldend kunstenaar voor wie de jaren gaan tellen, en diens echtgenote: fotografe Hermine van Hall, die aan het dementeren is. Ze doen dat vol mededogen, tegelijkertijd sparen ze niets of niemand, ook zichzelf niet. De huiselijke scènes duren vaak lang en zijn met strakke camerastandpunten gefilmd. Niets wordt mooier gemaakt dan het is: “Is het een leuk beeld Peter?”, vraagt Ger sarcastisch als hij en Hermine niet al te flatteus worden gefilmd in bed.

Het intense, hartverscheurend mooie portret ging in november 2010 in première op het IDFA, waar hij was geselecteerd voor de ‘Competition for Dutch Documentary’. Bijna een jaar later werd Niet zonder jou op het Nederlands Film Festival onderscheiden als Beste Lange Documentaire. “Hoewel de makers zich soms noodzakelijkerwijs wel moeten bemoeien met wat in beeld gebeurt, is het juist door de droge, bijna afstandelijke benadering van het onderwerp, dat de emotie hard toeslaat”, meende de jury terecht.

Donderdag 12 januari, 22.55 uur, wordt Niet zonder jou door HUMAN uitgezonden op Nederland 2. Mis ‘m niet; het is een van de mooiste Nederlandse documentaires van de afgelopen jaren.