jpekker

Gezien – Wereldvoetballers

“I hate soccer, but I love what you made with it!”, luidt een van de vele enthousiaste reacties. “This is the best set of football posters I’ve ever seen”, is een andere. Weer iemand anders verwoordt het zo: “Outstanding work Zoran, football and typography is a perfect combination.” Wie de posters ziet op de website van Zoran Lucić, een voetbalgekke grafisch ontwerper uit Bosnië Herzegovina, moet het wel eens zijn met alle lof: voetbal en typografie is inderdaad een perfecte combinatie.

Maar de praktijk is anders: hoewel Jack van Gelder iedere zondag weer uit zijn bol gaat vanwege allerhande “prachtige affiches” in binnen- en buitenland zijn fraai vormgegeven voetbalposters schaars. De posters in bladen als Voetbal International zijn standaard elftal-  of actiefoto’s; voetbalplaatjes zijn vaak wél aardig vormgegeven, maar dat zijn plaatjes, geen posters.

Lucić maakte een stuk of zestig ware kunststukjes, met mooie, vale kleuren en schitterende typografie, van oude en nog actieve voetbalsterren van over de hele wereld, in karakteristieke poses. Van Diego Maradona en Pele, Zico en Eusébio, Zinedine Zidane en Michel Platini, tot Eric Cantona, Lothar Matthäus en David Beckham. Van Xavi en – ere wie ere toekomt – twee van Lionel Messi.

De posterverzameling omvat opmerkelijk veel Nederlanders. Van nog altijd actieve, zoals Clarence Seedorf en Ruud van Nistelrooij. En van voormalige wereldvoetballers, zoals Marco van Basten, Ruud Gullit en Johan Neeskens. Ook van Johan Cruijff maakte Lucić er twee: een met het logo van Barcelona en een in het tenue van het Nederlands elftal.
Misschien wel de mooiste posters zijn overigens van twee Nederlandse kwelgeesten: Gerd ‘der Bomber’ Müller en Franz ‘der Kaiser’ Beckenbauer…