jpekker

Gezien – Gooische vrouwen

Twee posters zijn er van Gooische vrouwen. De ene doet enigszins denken aan Sie kommen!, een befaamde (naakte)foto met vier vrouwen van Helmut Newton, waarnaar ontwerper Gijs Kuijper een paar jaar geleden ook de twee posters voor Amazones modelleerde.

Het andere Gooische vrouwen-affiche is onmiskenbaar gebaseerd op de platenhoes van het Beatles-album Abbey Road. Met Anouk, Roelien, Claire en Cheryl op een zebrapad, in plaats van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. En in Parijs in plaats van op het zebrapad op Abbey Road, dat sinds 22 december 2010 op de werelderfgoedlijst staat.

De originele hoesfoto, in nog geen tien minuten gemaakt door fotograaf Iain MacMillan, is al ontelbare malen geïmiteerd. Door andere muzikanten, zoals de Red Hot Chili Peppers (met een sok over hun geslacht), rapper Kanye West (in zijn eentje) en Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Mischa Mengelberg en Peter Schat (op een zebrapad in de Amsterdamse Emmastraat).

De Britse komiek Benny Hill trok een mal gezicht op het zebrapad, net als Charlie Brown en The Simpsons. Het iconische beeld werd ook al eerder voor een filmposter gebruikt. Op het affiche van de muziekfilm The Boat that Rocked lopen vier van de hoofdrolspelers over een loopplank van hun radiopiratenschip. Ook in dit geval is volstrekt onduidelijk waarom; in de muziekfilm zit geen enkel nummer van The Beatles…

(De rubriek Gezien verschijnt iedere woensdag in PS Kunst in Het Parool)