jpekker

Gezien – Bij het kanaal naar links

Of hij nu een filmposter maakt, een boekomslag of een theateraffiche; veel verschil is er niet, aldus Alex van Warmerdam. “De mate van vrijheid is vooral psychologisch.”

Bij filmposters heeft hij te maken met distributeurs, en die zijn soms zeer behoudend. Bij de affiches die Van Warmerdam maakt voor de theaterproducties van zijn gezelschap de Mexicaanse Hond heeft hij alleen te maken met zijn broer Marc. Die doet enorm zijn best hem ertoe te bewegen de tekst zo groot mogelijk op de affiches te zetten, zodat het goed leesbaar is als je door de stad fietst. Maar verder laat hij hem helemaal vrij.

Omdat Van Warmerdam op het gebied van computers “hopeloos achter” loopt, moet hij voor de typografie vaak de hulp van een vormgever inroepen. De ene keer is die weinig meer dan de “transporteur” van zijn ideeën en krijgt hij geen credit; soms heeft de vormgever wél enige invloed, zoals in het geval van Bij het kanaal naar links. De naam van Ivo Mulder staat dan ook keurig op de poster vermeld.

Van Warmerdam schilderde de gezichten van zijn hoofdrolspelers na van fotootjes. Zijn partner Annet Malherbe heeft hij nog even “apart op een stoeltje gezet”. Het groene pak van de Vlaamse acteur Tom Dewispelaere was al gepast, maar dat ging hem toen de poster klaar was zo tegenstaan (“Die Rien Poortvliet-jager achtige uitstraling”) dat hij het in de voorstelling heeft vervangen. Voor de poster had dat geen gevolgen. “Dat vind ik onbelangrijk. Het is toch niet zo dat het dan opeens niet meer klopt?!”

Voor de boekomslagen wordt alle informatie opnieuw gerangschikt door vormgever Volken Beck. Dat luistert nauw, want het moet “lekker in zijn vel zitten” en Van Warmerdam is een enorme muggenzifter.

Bij de herdruk van De hand van een vreemde, zijn debuutroman uit 1987, nam Van Warmerdam de gelegenheid te baat het omslag (“Een beetje saai, artistiek helikoptershot van opgedroogde verf”) te vervangen door een uitsnede van een eigen schilderij. Met resultaat: de tweede druk is ook alweer bijna uitverkocht.

Bij het kanaal naar links van De Mexicaanse Hond i.s.m. Olympique Dramatique is donderdag, vrijdag en zaterdag nog te zien in de Stadsschouwburg.