jpekker

Gezien: 12 anni schiavo en 12 Years a Slave

Brad-Pitt-Fassbender

Posters moeten verleiden. Daarbij is veel geoorloofd, maar niet alles; posters hoeven niet de hele waarheid te vertellen, maar liegen mogen ze niet.

Op de affiches van Soof liggen de hoofdrolspelers op een bedje van groente en fruit. Dat zit niet in de film, het is een verwijzing naar American Beauty, ook een film over een enorme midlifecrisis. Ook op de posters van Nymphomaniac staan alle acteurs – de onbekende debutanten én de Hollywoodsterren – in een pose waarin ze niet in de film te zien zijn, maar ook deze orgastische plaatjes geven een goed beeld.

Op de poster van 12 anni schiavo, zoals 12 Years a Slave in Italië heet, heeft de Italiaanse distributeur plaats ingeruimd voor de twee grootste sterren, Michael Fassbender en Brad Pitt. Die spelen respectievelijk een beul van een slavendrijver en de enige goede blanke. De enige echte hoofdrolspeler in het aangrijpende slavenepos, de alom voor een Oscar getipte Chiwetel Ejiofor, moet het doen met een plekje in de marge, rennend, zoals hij ook te zien is op de Nederlandse poster (Independent brengt de film 20 februari uit).

Je zou kunnen zeggen: het maakt niet uit hoe de distributeur de Italianen naar dit belangwekkende drama krijgt; áls ze maar komen kijken. Je kunt ook zeggen: deze affiches maken pijnlijk duidelijk hoe actueel Steve McQueens film nog altijd is.

Nota bene: BIM Distribuzione, de Italiaanse distributor van 12 Years A Slave, heeft excuses aangeboden voor de posters, die “niet overeenkwamen” met het goedgekeurde promotiemateriaal. Er worden nieuwe posters gemaakt, waarop Chiwetel Ejiofor centraal staat.

twelve_years_a_slave