jpekker

Geen beter vermaak dan leedvermaak

In Queen of Versailles volgt fotografe Lauren Greenfield de bijna bejaarde steenrijke zakenman David Siegel, die zijn imperium opbouwde met time-sharing – op de hebzucht van anderen, zeg maar – en die George Bush naar eigen zeggen nog aan zijn herverkiezing heeft geholpen.

Met zijn derde echtgenote Jackie, een veel jongere voormalige Miss Florida met blonde lokken en enorme siliconenborsten, is hij bezig het grootste huis van de Verenigde Staten te bouwen, in de stijl van Versailles, voorzien van sushi-bar, bowlingbaan en Louis XIV-antiek. Waarom? Gewoon, omdat het kan…

Dan breekt de kredietcrisis uit. “Ik dacht dat het geld dat door de regering in de banken is gepompt, doorgesluisd zou worden naar gewone mensen. Naar ons”, zeggen de Siegeltjes nog. En ook dat ze heel gewone problemen hebben, dat alleen de schaal anders is.

Maar sls de hele familie voor het eerst in hun leven een gewone vlucht neemt, vragen de kinderen aan Jackie wat al die mensen in hun vliegtuig doen; als Jackie een huurauto afhaalt, informeert ze nonchalant naar de naam van haar chauffeur. Om je gek te lachen; het tijdpad mag vrij ondoorzichtig zijn, net als de precieze details van de financiële positie van de familie Spiegel, amusant zijn hun wederwaardigheden wel. Geen beter vermaak dan leedvermaak.

Queen of Versailles van Lauren Greenfield, Do 22/11, 22.55 uur. Nederland 2. Zo 25/11, 10.00 uur, Munt 11.