jpekker

Frank Scheffer naar Venetië

varese2young

Filmproductiemaatschappij Kasander Film stuurde een mail: ‘Het onderstaande persbericht wilde wij u persoonlijk toezenden. Wellicht interessant om te vermelden aan uw lezers.’

Met ‘uw lezers’ werden de lezers van de Volkskrant bedoeld. Het ‘onderstaande persbericht’ betrof de selectie van Frank Scheffers documentaire The One All Alone voor de Orizzonti, de tweede competitie van het filmfestival van Venetië.

Ik kon het alleen maar beamen, toch heeft het bericht de krant niet gehaald. Daarin stond wel te lezen dat De laatste dagen van Emma Blank, Alex van Warmerdams bewerking van zijn toneelstuk Adel Blank, is geselecteerd voor Giornate Degli Autori, het parallelprogramma van het gerenommeerde Italiaanse filmfestival. Maar dat is dan ook een speelfilm, en Alex van Warmerdam is een bekende naam.

Dan maar zo. Ik heb de lange versie nog niet gezien, wel het 50-minuten durende Edgard Varèse, een Visionair in Geluid, die in juni 2008 het Nederlandse kunstenaarsfilmfestival DOKU.ARTS opende. En die is, zoals eigenlijk al het werk van Scheffer, zeer bijzonder: een gelaagd portret van de Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse (1883-1965), die wel is omschreven als ‘de stratosferische colos van het geluid’.

De film is opgenomen in een programmaonderdeel (‘The new trends in world cinema’) samen met onder meer Pepperminta, het speelfilmdebuut van de Zwitserse beeldend kunstenaar Pipilotti Rist, en nieuwe documentaires van Aleksandr Sokoerov (Reading Book of Blockade) en Frederick Wiseman (La danse – Le ballet de l’opéra de Paris).

Ook de Venetiaanse competitie oogt veelbelovend. Directeur Marco Müller selecteerde nieuwe producties van Fatih Akin (Soul Kitchen), Jaco van Dormael (het sciencefictionsprookje Mr. Nobody), Jessica Hausner (Lourdes), Shinya Tsukamoto (Tetsuo the Bullet Man) en Todd Solondz (Life During Wartime). Ook Capitalism: A Love Story dingt mee naar de Gouden Leeuw, Michael Moores visie op de financiële crisis, net als Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, Werner Herzogs remake van Abel Ferrara’s nouvelle violence-meesterwerkje Bad Lieutenant, met Nicolas Cage in de Harvey Keitel-rol.

Napoli Napoli Napoli, de nieuwe (Italiaanse) film van Ferrara draait dan weer buiten competitie, net als de 3D-versies van John Lasseter’s Toy Story en Toy Story 2.

Het 66ste filmfestival van Venetië opent 2 september met Baaria – La porta del vento, een peperduur drama van de Italiaanse Oscar-winnaar Giuseppe Tornatore.