jpekker

Fleurig en veilig: het coronacorso

Het kunstenaarsduo Castelein & Strengholt fleurt Amsterdam-Noord een beetje op met een eenmansbloemencorso: een bloemencorso, aangepast aan de Covid-19-voorschriften.

“Zoals iedereen weet, zijn er dit jaar geen evenementen, dus ook geen bloemencorso’s. Daarom hebben Sasja en ik, als liefhebbers van deze mooie traditie, iets bedacht,” zegt kunstenaar Teun Castelein. “Een eenmansbloemencorso! Een bloemencorso, maar dan aangepast aan de Covid-19 voorschriften. Op veilige afstand van ons en van elkaar te bekijken, vanaf je balkon, vanachter je raam of vanuit je tuin.”

Castelein (40), in 2007 afgestudeerd aan het Sandberg Instituut, maakte naam met een aantal projecten, waaronder gerecycled kauwgom en het Halbe-biertje. In een ijswinkel op het Museumplein verkocht hij capsules met afgekapt poolijs, met vluchteling en ex- hammam-eigenaar Yaser Kasser bouwde hij een hammam in het Tijdelijk Museum in de Bijlmerbajes. Ook was hij oprichter van Rederij Lampedusa: een varend podium, waarop op poëtische en muzikale wijze werd stilgestaan bij begrippen als ‘thuis’ en ‘vluchten’.

Het ‘coronacorso’ is de eerste van een serie solocorso’s die Castelein met ‘partner in crime en flower-powerhouse’ Sasja Strengholt maakt in opdracht van De Modestraat, een stichting waarin kunstenaars, lokale ondernemers en buurtbewoners samen aan culturele projecten werken. Het is een vreemdvormig sculptuur, bedekt met ruim tweeduizend gerbera’s in de kleuren paars, rood, roze en geel. Vanonder het veelkleurige gevaarte klinkt vrolijke muziek van het Jasper Blom Quartet.

Nadat Strengholt nog drie gerbera’s in het ‘kostuum’ heeft gestoken, vertrekt Castelein vanaf het hoofdkwartier aan het druilerige Buikslotermeerplein. “Mijn schouders doen nu al pijn. Mijn benen ook. Het is loeizwaar, maar je moet er wat voor over hebben, om kunst naar de mensen te brengen.” Onderweg wordt er gelachen en gewezen, gefilmd en gefotografeerd. Klokslag 5 uur arriveert Castelein op zijn plaats van bestemming aan de Markengouw.

“Bij een echt bloemencorso blijven de praalwagens na afloop aan de kant van de weg staan,” legt hij uit. “Wij laten ons sculptuur achter bij iemand die het verdient. En volgens Hannie Zijlstra verdient Janko Spreitzer het. Waarom? Hannie denkt dat Janko heimelijk een beetje verliefd op haar is. Zij is niet verliefd op hem, maar hij verdient wel een bloemetje. Hannie is 85, Janko is nog ouder, dus ze kunnen niet naar buiten vanwege het coronavirus. Dit is een manier om te zeggen: we denken aan je.”

Volgende maand gaan Castelein en Strengholt opnieuw op pad, met een nieuw met gerbera’s bekleed sculptuur. “We doen dat elke maand, net zolang tot de coronacrisis voorbij is. En dan doen we ter afsluiting nog een grote optocht, met alle sculpturen.”

Wil je ook een solocorso ontwerpen en aan een bijzonder iemand cadeau geven, stuur dan een mail naar communicatie@broedstraten.nl. De corsoroutes worden bekendgemaakt op facebook.com/modestraat.