jpekker

Een fanfare van ijdelheid. Met een aantal ijzersterke werken

IMG_8626

Ik was het ongezien eigenlijk wel eens met briefschrijver Henk Slechte in NRC Handelsblad: “Dring ons de smaak van al die bekende Nederlanders niet op”, schreef hij naar aanleiding van een 28 pagina’s tellende NRC-special over het DWDD Pop-up museum in het Allard Pierson Museum. Vooral dat zinnetje over het volgende Pop-up museum, samengesteld door alle boeren uit de tiende serie van Boer zoekt vrouw, vond ik wel aardig gevonden.

Toch nog maar even naar het Allard Pierson Museum gefietst, om de fanfare van ijdelheid met eigen ogen te aanschouwen.

IMG_8630

En het is hier en daar inderdaad best erg. Die zaalteksten met dat ‘ik-ben-ook-maar-een-gewone-jongen’- aplomb van Nico Dijkshoorn: “Dit doe ik het liefst. Een museum binnenlopen, de ogen een beetje dichtknijpen, voor een kunstwerk gaan staan en dan: páng, kijken”). Dat actrice-getreutel van Halina Reijn: “Ik ben de echte meestervervalser. Van liegen heb ik mijn beroep gemaakt”. En schilder Jasper Krabbé die verhaalt over ‘het wilde schilderen’ dat hem vormde, en gewoon, omdat het kan, een schilderij van zichzelf uit het depot van het Stedelijk viste “Schilderen volgt bij mij geen lineair proces naar een eindresultaat, maar beelden ontstaan”). Bij de uitgang liggen alle pennenvruchten van de tien BN-ers uitgestald; in de museumwinkel is ook een ‘exclusieve DWDD Pop-up mok’ te koop.

En toch en toch en toch… En toch heb ik enorm genoten van de enorme rijkdom die de DWDD-BN-ers uit de depots van tien Nederlandse musea opgeduikeld. Van de prachtige schilderijen van Floris Venster vooral. Van Start et Finish van Renaud Layrac, Frédéric Pohl en Richard Bellon. En van de door Jan Mulder gekozen pop art, en dan vooral de Whipper Snapper van Wim T. Schippers. “Het is stil en beweegt. Het lijkt op de Alpen en is zwart. Kinderen houden ervan en volwassenen blijven nieuwsgierig staan.” Klopt! Ga zelf ook maar even kijken…

Kunstschatten uit 10 musea. DWDD Pop-up Museum in het Allard Pierson Museum. T/m 25/5.

IMG_8628