jpekker

Deze week in de bioscoop: The Tribe en Inherent Vice

th_e023c99a52a4d2c116e832026e09a6b5_tribe34

In alle jaren dat ik over film schrijf, heb ik maar één keer één ster gegeven, als ik het me goed herinner aan een van de Kabouter Plop-films, maar het kan ook iets anders van Studio 100 zijn geweest. Armoe, in alle opzichten.

In de Filmkrant van deze maand krijgt Miroslav Slabosjpitski’s The Tribe nul sterren. Dat betekent dat er helemaal niks aan deugt. Filmisch, verhaaltechnisch, de acteerprestaties: alles op Kabouter Plop-niveau.

Ik vind het een van de indrukwekkendste films die ik de afgelopen maanden heb gezien. Met scènes die in je hoofd blijven zitten, of je het nu wilt of niet. Een aanrader, hoewel niet bijster geschikt voor mensen met een zwakke maag. Hoewel, ik heb zelf ook niet zo’n sterke maag…

Een andere aanrader: Inherent Vice van Paul T. Anderson. Gebaseerd op een onverfilmbaar geachte cultroman van Thomas Pynchon uit 2009, maar het gaat meestentijds helemaal nergens over. Met geweldige acteurs (Joaquin Phoenix! Josh Brolin! Reese Witherspoon!) en dito muziek (CAN!).