jpekker

De Cinema.nl Afficheprijs stond een jaar achter de piano

Donderdagavond 13 oktober a.s. wordt in de Stadsschouwburg in Amsterdam bekendgemaakt welke Nederlandse kunstprijs een schoonheidsprijs verdient.

Prijsdeprijs is een initiatief van Lost & Found, Deneuve Cultural Projects, BNO en Lernert & Sander. Steen des aanstoots is, als we Het Parool van 5 oktober j.l. mogen geloven, de wisseltrofee behorende bij de Cinema.nl Afficheprijs: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936), ontworpen door Titus Leeser.

Sander Plug kreeg de prijs voor zijn affiche van de documentaire Angst. Hij werd daags na de uitreiking keurig door een koerier bij hem thuis afgeleverd. Plug: “Ik heb hem een jaar achter de piano laten staan en toen moest ik hem weer inleveren.”

Op de website prijsdeprijs.nl stellen de organisatoren dat er wel degelijk objecten zijn die je als laureaat graag en met trots op de schoorsteenmantel zet. “Andere prijzen wekken de indruk dat ze een week voor de uitreiking nog even bij elkaar gekleid zijn door een keramiekend familielid van de juryvoorzitter. In het laatste geval krijgt de huldiging iets gênants: iemand die wordt bekroond omdat hij tot de besten in een bepaalde kunstdiscipline behoort, moet lachend op de foto met een kunstwerk van een bijna-amateur. Na het dankwoord wordt het object weggemoffeld en bij het vertrek wordt het niet zelden vergeten.”

“Er zijn ook prijzen die best mooi of opmerkelijk zijn, maar te veel een vrij kunstwerk, dat eigenlijk niet past bij de winnaar of de gelegenheid. De laureaat moet dan met een bestelbusje naar de uitreiking en het prijzengeld aanwenden voor een verbouwing van zijn huis. De ongeschiktheid van zo’n prijs is niet alleen de maker aan te rekenen, maar ook de opdrachtgevers. Die hadden strengere eisen aan het ontwerp moeten stellen.”

Hoe dan ook. Uit het enorme aanbod aan kunstprijzen – zo’n 700, waaronder bekende zoals de Edisons, de Gouden Kalveren en de P.C. Hooftprijs en kleinere onderscheidingen op specifieke deelgebieden van de kunst – nomineerde een vakjury er tien. Verbazen doet het niet; het fraaie affiche van Jonge harten maakt donderdag geen kans. Barbara Visser, Jurgen Bey en Hedy d’Ancona kozen allemaal handzame beeldjes…

NB: Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg werd uiteindelijk géén winnaar gekozen; de vakjury vond alle tien genomineerde kunstprijzen even waardevol.