jpekker

David Verbeek naar Cannes

R U THERE van David Verbeek is geselecteerd voor de sectie Un certain regard van het festival van Cannes, de tweede competitie bedoeld voor kunstzinnige producties.

R U THERE is opgenomen in Taiwan en gaat over een jonge professionele gamer (Stijn Koomen) die de wereld over reist om mee te doen aan videogamewedstrijden. De echte wereld interesseert hem niet, hij leeft zijn leven in de virtuele werkelijkheid en heeft daar alles onder controle. Nadat hij op straat getuige is van een dodelijk ongeluk, raakt hij uit balans en begint hij te twijfelen aan de zekerheden in zijn eigen bestaan. David Verbeek maakte eerder onder meer Shanghai trance, Melody Z, Yu-lan en Beat. R U THERE is geproduceerd door IDTV Film en de VPRO in co-productie met de Franse producent Petites Lumières.

Over Your cities grass will grow van regisseuse Sophie Fiennes, mede geproduceerd door het Nederlandse Kasander Film, wordt in het hoofdprogramma buiten competitie vertoond, in het onderdeel Special Screenings. Het is een ‘cinematografische reis’ waarin de alchemistische creatieve processen van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer worden blootgelegd. Andere Nederlandse coproducties in het hoofdprogramma zijn You my joy van de Rus Sergei Loznitsa, gecoproduceerd door Lemming Film (opgenomen in de Gouden Palm-competitie), en Adrienn Pál van de Hongaar Ágnes Kocsis, gecoproduceerd door Isabella Films (te zien in Un certain regard).

Licht van André Schreuders is geselecteerd door het parallelfestival Quinzaine des Réalisateurs. De kortfilm, opgenomen op 8mm, verhaalt over een oudere, alleenstaande vrouw (Leny Breederveld) die aan het einde van haar leven een tocht onderneemt naar een klooster, en onderweg enkele bijzondere ontmoetingen heeft.

Nanouk Leopolds Brownian Movement en Rudolf van den Bergs Tirza haalden het dus niet. Voor de Gouden Palm-competitie zijn in totaal slechts 18 titels geselecteerd. Daaronder zijn nieuwe films van Alejandro González Iñárritu, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano en Mike Leigh. De 63e editie van het Festival van Cannes opent 12 mei met Robin Hood van Ridley Scott.