jpekker

Cure It!: is kunst een medicijn?

studie-bal-tabarin-878_vrbig

Dat kunnen wij ook, moeten ze bij het Stedelijk hebben gedacht toen ze zagen hoeveel publiciteit het Rijksmuseum genereerde met Alain de Bottons expo Art is Therapy.

Dus organiseert het Stedelijk vanavond Cure It!, ‘een evenement met een medisch tintje’.

Zou kunst kunnen helpen bij genezing? Is kunst een medicijn?. De Blikopeners van het Stedelijk gaan het met de bezoekers onderzoeken. Zij doen dat aan de hand van vier kunstwerken uit de vaste collectie: L’accord bleu van Yves Klein, Bal Tabarin van Jan Sluijters, Op het terras van Nola Hatterman, en Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman.

Bij binnenkomst krijgt de bezoeker een aantal vragen voorgelegd, waarmee zijn of haar ‘profiel’ wordt bepaald, aan de hand waarvan hij of zij naar een van de vier werken wordt doorverwezen. Ieder schilderij is weer gekoppeld aan een thema, zoals ‘beweging’ of ‘bezinning’. “Door middel van een interactief programma worden de werken op een nieuwe manier belicht en verschillende zintuigen geprikkeld,” aldus de Blikvangers.

Ik heb werkelijk geen idee wat ik me erbij moet voorstellen.

Er wordt ook een ‘spons-gevecht op doek’ gehouden tussen twee teams met verschillende kleuren blauw. Er is een performance geïnspireerd door Bal Tabarin, Akwasi komt geïnspireerd rappen, en een yogadocent geeft ‘bezinnings-workshops’, gekoppeld aan Who’s Afraid.

Het belooft een memorabele avond te worden.