jpekker

Chaotische treinreis om te koesteren

In het licht chaotische begin van The Darjeeling Limited voert een kleine taxi een nerveuze man (in wie onmiddellijk Bill Murray is te herkennen) in gierende vaart door de nauwe, drukke straatjes van een Indiaas stadje, richting station waar een trein – The Darjeeling Limited – op vertrekken staat.

Op het perron wordt de man – in slow motion – voorbij gerend door een jongeman, die nog juist op de wegrijdende trein kan springen. De camera blijft bij de jongeman op het achterbalkon van de trein; de puffende man op het perron verdwijnt langzaam uit beeld. Het ging helemaal niet om hem. Het was maar een grapje, of een ode wellicht, van een trouwe regisseur aan een acteur die sinds zijn debuut in al zijn films meespeelde.

In The Darjeeling Limited – na Bottle Rocket (1996), Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001) en The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) de vijfde film van de eigenzinnige Amerikaan Wes Anderson – zijn knellende familiebanden opnieuw het belangrijkste thema. Een rijdende trein is dit keer het fraaie decor; hij vervoert de broers Whitman (Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Schwartzman) op hun spirituele tocht door India.

Na een uur worden de prettig kabbelende absurditeiten en subtiele running gags abrupt onderbroken door een dramatisch, onhandig in beeld gebracht ongeval. Het is een scène die wringt, en niet de eerste. Zo begint de film met een verhaaltje dat bij iedere andere regisseur waarschijnlijk op de vloer van de montagekamer zou zijn beland. Anderson plakte het korte filmpje Hotel Chevalier, waarin de jongste van de drie broers zijn ex-vriendin Natalie Portman ontvangt in een chique Parijs’ hotel, gewoon voor zijn film, als een soort op zichzelf staande proloog.

Toch, of misschien juist daarom is The Darjeeling Limited een film om te koesteren. De rode lijn doet er eigenlijk niet toe; Anderson leeft zich uit in de details – van de initialen op de koffers (met dank aan Marc Jacobs en Louis Vuitton) tot de lekker ouderwets gecentreerde, gele letters van de aftiteling, die net niet allemaal even hoog zijn.

The Darjeeling Limited van Wes Anderson. dinsdag 10 juli, 20:30 uur, RTL7.