jpekker

Cannes jour 2, jeudi 15 mai

Dragon2

Ik heb de indruk dat het in Cannes wat minder druk is dan de afgelopen jaren. Bij de persbureaus is er tijd om even bij te praten – ja, er is opeens ook weer van alles mogelijk – en bij de persconferenties gaat het er ook wat minder hysterisch aan toe.

Wat niet betekent dat ik tijd heb om op dit soort verzoeken in te gaan: ‘You are invited, on behalf of MCI and Xeitgeist Entertainment Group, to an exclusive press launch.
Introducing a brand new international event to the entertainment industry, the meeting will unveil the International Showbiz Expo – a ground-breaking initiative set to change the scope of industry amongst key global business players.’

Het aanbod om de legendarische Russische ‘Red Army’-ijshockeyer Slava Fetisov, nu naar verluidt een goede vriend van Poetin, te spreken heb ik vooralsnog afgeslagen. De door het gerenommeerde persagentschap DDA belegde The Netherlands Film Fund breakfast, waarop de ‘Netherlands Film Production Incentive en de Netherlands Film Commission’ worden uitgelegd aan de pers, past ook niet in mijn drukke schema. Vrijdagochtend half 9 heb ik al lang en breed ontbeten en zit ik in de film.

En ook het verzoek van Omroep WNL heb ik naast me neer gelegd. Die wilde in het programma Nu Al Wakker aandacht besteden aan het filmfestival in Cannes. “Het lijkt ons erg leuk om met jou vooruit te blikken op de komende weken. Het gesprek duurt ongeveer 5 minuten. Het programma wordt tussen 04:00 en 06:00 uit gezonden op Radio 1.” Helaas, dan slaap ik.

Erg genoten van Timothy Spall in Mike Leighs Mr. Turner. Morgen heb ik een interview met hem, dat te zijner tijd in Het Parool zal verschijnen. Ook nog interviews belegd met Michel Hazanavicius en Abderrahmane Sissako, kaarten geregeld voor de speciale vertoning van Abel Ferrara’s DSK-film Welcome to New York en de aansluitende persconferentie, om 11 uur ‘s avonds. Aanvankelijk mocht er maar één journalist per land naar binnen, en om ondoorgrondelijke redenen geen een uit Nederland, maar het lijkt allemaal toch te gaan lukken…

Op de Croisette verzeild geraakt in een fotomoment voor de animatie-blockbuster Dragon 2 (er werden honderden plastic vikinghempjes uitgedeeld), even langs geweest op de borrel van A-film en sterretjes doorgegeven aan Cinema.nl. Vier voor de eerste twee competitiefilms, Mr. Turner en Timbuktu, en ook de openingsfilm van Un certain regard, Party Girl van de debuterende Franse regisseuses Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis, is een fijn, goed geacteerd filmpje: 3 sterren.

Het festival van Cannes is wel eens slechter begonnen.