jpekker

Cannes dag 3: donderdag 16 mei

Toen ik gisteren in het Belgische paviljoen de stand van de Vlaamse en de Nederlandse film aan het doornemen was met Flanders Image-manager Christian de Schutter liep regisseur Lukas Dhont even langs, die ik vorig jaar in Cannes heb leren kennen en daarna nog eens uitgebreid gesproken heb toen ik een Q&A met hem deed in Eye. De begroeting was allerhartelijkst.

Dhont veroverde vorig jaar het festival van Cannes stormenderwijs met zijn speelfilmdebuut Girl; hij won vier prijzen, waaronder de Caméra d’Or voor het beste debuut. Deze editie is bij terug, niet met een film maar als jurylid van de tweede competitie Un certain regard, samen met o.a. de Libanese regisseur Nadine Labaki en de Argentijnse regisseur Lisandro Alonso.

Ik had net een van de films gezien die zij moeten beoordelen, Beanpole (‘bonenstaak’) van de nóg een jaar jongere Russische regisseur Kantemir Balagov en ik stond nog een beetje op mijn benen te tollen. Zoals Dhont vorig jaar de ontdekking was, was Balagov dat voor mij twee jaar geleden, met zijn eind jaren negentig in de noordelijke Kaukasus gesitueerde speelfilmdebuut speelfilmdebuut Tesnota.

Ik vond Tesnota destijds zo bijzonder dat we Balagov uitnodigden voor het Critic’s Choice-programma op het International Film Festival Rotterdam, dat ik samen met Dana Linssen samenstel. David Verdeure maakte een video-essay, na afloop van de vertoning hadden we een goeie Q&A met Balagov. En praatten we nog lang door over zijn film en film in het algemeen. Hij vertelde toen dat hij alweer met een nieuwe film bezig was.

Die film is dus Beanpole, een ruim twee uur durend drama over de post-traumatische stress van twee jonge Russische vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het front waren als ‘ondersteuning’ voor de mannen. Gruwelijk, aangrijpend en zeer trefzeker. En zo volwassen dat ie zeker niet had misstaan in de Gouden Palm-competitie – maar Beanpole moet het, net als Girl vorig jaar, doen met een plekje in de tweede competitie Un certain regard.

U kunt het later zelf gaan zien; Beanpole wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door September Film. Vanmiddag heb ik een interview met Balagov.

Lukas Dhont (2e van links) en de rest van de Un Certain Regard-jury.