jpekker

Borstbeeld ter ere van BNN, o nee: Sint Agatha

Nog geen twee weken geleden haalde een gipsen beeldhouwwerk van de borsten van Zimra Geurts de voorpagina’s van onder meer AD en de Telegraaf. Presentator Tim Hofman van het BNN-programma Spuiten & Slikken had het illegaal op het Museumplein geplaatst. In aanwezigheid van zoveel mogelijk journalisten en fotografen – dat spreekt.

Het borstbeeld was een reactie op een oproep van beeldend kunstenaar Loes ten Anscher, die vrouwen had uitgenodigd gipsen afdrukken van hun borsten te laten maken. Het mooiste paar wil Ten Anscher gebruiken voor een gevelsteen voor museum Flehite, die ze zal maken ter ere van Sint Agatha, de beschermster van bakkers, voedsters, glasblazers en brandweerlieden, die volgens de overlevering moedig stand hield toen de Romeinen haar borsten afknepen met een tang.

Of Geurts, eind 2012 verkozen tot Playmate van het Jaar, daar vanaf wist, vertelt het verhaal niet, wel liet ze bij de guerrilla-onthulling weten dat ze zeer tevreden was met het eindresultaat. “Ik wist niet dat ik zulke mooie tieten heb”. Hofman sprak de hoop uit dat het Museumplein “een bedevaartsoord voor borsten” zou worden.

Zover kwam het niet. Omdat het beeld illegaal was neergezet, wilde de gemeente het verwijderen. Maar toen de ambtenaren het onooglijke ding de volgende ochtend kwamen weghalen, was het spoorloos verdwenen – de gipsen afdruk althans. “Waar de borsten zijn weten we niet”, meldde een gemeentewoordvoerder. “Maar wij hebben ze niet in ieder geval”. De kolossale sokkel werd wel afgevoerd.