jpekker

Biutiful: inktzwart, hartverscheurend en ondanks alles hoopvol

In Biutiful draait het om Uxbal, een paranormaal begaafde rommelaar met uitgezaaide prostaatkanker, die zo goed en zo kwaad als het gaat voor zijn twee kindjes probeert te zorgen. Geld verdient hij door illegale Chinezen aan het werk te zetten, in bouwprojecten in delen van Barcelona die níet op de toeristenansichtkaarten staan: de wijk El Raval met name, waar illegalen uit alle delen van de wereld hun in illegale ateliers gefabriceerde handel op straat verkopen, en waar de politie klopjachten houdt als er niet voldoende smeergeld wordt betaald. ‘De Chinezen nemen het over’, zegt een corrupte politieman bezorgd. ‘Straks eten zij de beste ham en wij de rijst.’

Het twee uur en een kwartier durende, overdadige Biutiful is de langverwachte opvolger van Babel, waarvoor de Mexicaan Alejandro González Iñárritu in 2006 op het festival van Cannes werd onderscheiden als beste regisseur. Iñárritu schreef zelf het scenario voor het weergaloze, inktzwarte, hartverscheurende en ondanks alles hoopvolle drama over liefde en vergeving. De nominatie voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film is dan ook meer dan terecht.

Ook de Spaanse topacteur Javier Bardem, met een knopje in zijn oor en een vossenstaart, maakt kans op een Oscar. Op de jongste Cannes-editie werd hij ook al onderscheiden voor zijn formidabele optreden.

Biutiful draait vanaf 27 januari in de Nederlandse bioscopen.