jpekker

Mijn Bioscoop Top-10 van 2014

wintersleep

Ik stelde weer jaarlijstjes samen voor Cinema.nl en Het Parool, en stemde ook voor de Film van het Jaar-verkiezing van de KNF en de Filmperslijst, de Volkskrant en Cineville. De lijsten zijn allemaal nét weer anders. Zoek de 10 verschillen! Onder de goede inzenders worden fraaie prijzen verdeeld (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).

1. Winter Sleep
Messcherpe karakterstudie, met dialogen waaraan geen eind lijkt te komen. Klinkt saai, maar boeide me van de eerste tot de laatste (196e) minuut.

2. Leviathan
Een onbuigzame eenzaat wordt vermorzeld door the powers that be, in een schitterend gefotografeerde allegorie op het hedendaagse Rusland.

3. Ida
Ontroerend pleidooi voor het leven, hoe gruwelijk dat soms ook is.

4. Heli
Er waren landgenoten die regisseur Amat Escalante gevangen willen zetten vanwege het beeld dat hij in Heli schets van Mexico. Sommige scènes krijg ik ook niet van mijn netvlies…

5. A Touch of Sin
Boze, op ware gebeurtenissen gebaseerde film van de Chinese meester Jia Zhang-ke: omdat Chinezen niet zo goed communiceren, is geweld vaak de makkelijkste en meest efficiënte manier om een dispuut te beëindigen.

6. Boyhood
Een schitterend ‘beeldhouwwerk van tijd’, zoals regisseur Richard Linklater zijn film zelf noemt.

7. Stray Dogs
In extreem lange, statische shots vangt Tsai Ming-liang het leven in de grootstad Taipei, waar hetaltijd regent en een van de vele outcasts (Tsai’s muze Lee Kang-Sheng) een grijpstuiver verdient als levend reclamebord. Om zachtjes bij te huilen.

8. Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Vier uur durende prequel, die maakt dat je Edgar Reitz’ geweldige, ruim vijftig uur durende Heimat-trilogie ook weer wilt zien. Maar waar haalt een mens de tijd vandaan?

9. Shirley – Visions of Reality
Hoogst originele schilderijverfilming: zoek de dertien doeken van Edward Hopper…

10. Nymphomaniac
Een film zoals ik nog nooit eerder heb gezien, met ontelbaar veel zijpaden, terzijdes en anekdotes. En humor.

Maar later heb ik alsnog plaats ingeruimd voor Het nieuwe Rijksmuseum en The Missing Picture. En The Wolf of Wall Street (Matthew MacCaunagney!), The Grand Budapest Hotel, Her en 12 Years a Slave hadden eigenlijk ook in mijn Top-10 gemoeten, net als Deux jours, une nuit (Marion Cotillard!) en Under the Skin (Scarlett Johanssen!) en 20.000 Days on Earth.

Gelukkig komt Those who feel the fire burning – naast Citizenfour mijn hoogtepunt van het afgelopen IDFA – volgend jaar pas in de Nederlandse filmhuizen. Hetzelfde geldt voor Jauja (hoop ik tenminste), Turist, The Tribe, Adieu au langage en L’enlèvement de Michel Houellebecq, die ik ook al zag op festivals.

2015 moet nog beginnen en mijn Top-10 is al voor de helft gevuld; de bijzondere filmjaren volgen elkaar op!

Parool

Schermafbeelding 2014-12-19 om 11.55.48