jpekker

Beatrix Ruf en Ruth Mackenzie openen het pingpingseizoen op het Museumplein

IMG_0859

Stedelijk-directeur Beatrix Ruf rookte snel nog even een sigaret, kunstenaar Rirkrit Tiravanija oefende zijn slag met een waterijsje en Holland Festival-directeur Ruth Mackenzie, op gympjes, dekte zich alvast in bij haar professionele tegenstanders: “I’m really, really bad”. Vervolgens speelden de Duitse, de Thai en de Britse een potje mixed double op een van de tien blinkende tafeltennistafels. Tijdens het Holland Festival kan iedereen pingpongbatjes en een balletje lenen en op het gras van het Museumplein meedoen aan het project Tomorrow is the question, waarmee Tiravanija de grens tussen kunst en het echte leven opzoekt.

“Als het in sport over de elite gaat, hebben we het over de beste van de beste atleten”, zei Mackenzie, die in de zomer van 2012 het culturele programma rond de Olympische Spelen van Londen organiseerde. “En iedereen kan genieten van die elite, maar als we het in de kunst over elite hebben gaat het over elitair en is het opeens ingewikkeld en alleen geschikt voor een klein groepje hoopopgeleiden. Ik hoop dat dit project helpt om daar verandering in te brengen. Dit is topkunst, maar iedereen kan meedoen op dit plein dat van iedereen en van niemand is, óók de mensen die vinden dat het Concertgebouw en het Stedelijk een hoge drempel hebben.”

Na het applaus (van de hoogopgeleide elite): “En nu kunt u kijken hoe wij onszelf voor gek zetten. Hiermee verklaar ik het pingpingseizoen op het Museumplein voor geopend!”

IMG_0865

IMG_0866

IMG_0840*