jpekker

‘Als ik een berg wil schilderen, koop ik een boek over bergen’

© Alex van Warmerdam

Als een kunstenaar over zijn werk gaat vertellen, verdwijnt vaak een deel van het mysterie; soms blijft er helemaal niets van over. Maar een enkele keer is het wél leuk.

In zijn atelier, ten kantore van Orkater, waar ik was voor een Parool-artikel over de expositie ‘Alex van Warmerdam. Tentoonstelling. schilderijen, film, theater’ in het Stedelijk Museum Schiedam, legde Van Warmerdam uit dat zijn werk onder meer afwijkt van illustratoren als Kamagurka, Gummbah, Glen Baxter of Benoît omdat het niet cartoonesk is. ‘Ik vind dat die dingen van mij ook schilderkunstig overeind blijven. Dat is mijn enige maatstaf: het moet goed geschilderd zijn. Ik zoek lang naar materiaal: naar foto’s en voorbeelden om het realistische trekken te geven. Als ik een berg wil schilderen google ik afbeeldingen of koop ik een boek over bergen. Ik heb boeken vol voetballers en vogels. Ik heb boeken met maanlandschappen en hondenboeken. Alleen de kabouters, die komen voort uit mijn eigen brein.’

Toen mijn recordertje al lang en breed in mijn tas was verdwenen haalde hij vanonder een vage stapel een genummerde prent tevoorschijn die hij had vervaardigd bij een eerdere, kleine expositie. Mannen en een hond rond een put, in ongemakkelijke houdingen staand of naar hun knie grijpend. ‘Die mannen… weet je waar ik die van heb nageschilderd? Het zijn voetballers. Afkomstig uit zo’n Hollandse Velden-boek. Het zijn voetballers, die ik andere kleren heb gegeven.’

Kom bij Van Warmerdam overigens niet aan met de kwalificatie ‘absurdistisch’. ‘Absurdistisch? Tegenwoordig is alles absurd. Dat zegt me helemaal niks.’

Alex van Warmerdam. Tentoonstelling. Schilderijen, film, theater. Van 14 februari t/m 24 mei in Stedelijk Museum Schiedam. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Meisje met koffers, met alle gouaches die Van Warmerdam maakte voor NRC Handelsblad. In de museumwinkel zijn ook drie speciaal vervaardigde piëzografieën, een pakketje ansichtkaarten, mokken en T-shirts te koop.