jpekker

Actie! – Meeuwenlaan 11, 1021 HR Amsterdam. Zaterdag 8 september, 14.16 uur

Op een warme nazomermiddag staat een eenzame man voor de voordeur van een vrijstaand huis in Amsterdam Noord, vlakbij het Pontplein. Als er mensen naderen brengt hij zijn wijsvinger naar zijn mond: ze moeten stil zijn, binnen zijn opnamen bezig. Op fluistertoon legt hij vervolgens uit dat de boel is omgegooid: er worden scènes opgenomen die de avond ervoor op de rol stonden. “Dat is geen probleem: de gordijnen zijn toch dicht.”

Binnen, in de keuken, turen twee vrouwen naar een monitor waarop slaapkamerbeelden zichtbaar zijn. Twee jonge meisjes zitten op een enorm, omgewoeld tweepersoonsbed. De opnamen zijn even gestopt. “Tot waar ben ik in beeld”, vraagt een van de meisjes? “Moet ik dit knoopje ook nog open doen? In de vorige take heb ik het tweede knoopje ook open…”

Intussen frummelt een dame van de make-up aan het haar van het andere meisje. Regisseur Urszula Antoniak is niet tevreden over de plastic tas die tussen de meisjes op het bed ligt. “Are there more options?”, wil ze weten. “Wat zei ze?”, vraagt een productie-assistente. Antoniak schakelt naar het Nederlands: “Zijn er nog meer tassen?” Vervolgens richt de Pools-Nederlandse regisseur zich in het Pools tot de cameraman. Het enige woord dat voor de anderen verstaanbaar is, is ‘emotie’.

Er wordt gewerkt aan Nude Area, Antoniaks derde speelfilm na de alom geroemde, meermaals bekroond arthousehit Nothing Personal en Code Blue, die in 2011 was opgenomen in de parallelsectie Quinzaine des Réalisateurs van het festival van Cannes.

In Nude Area draait het om twee tieners: de Nederlandse Naomi uit het ‘welvarende Amsterdam-Zuid en de Marokkaanse Fama uit het arme Amsterdam-West. Ondanks de cultuur- en welstandsverschillen valt Naomi als een blok voor Fama, er volgt een ‘emotioneel schaakspel van vriendschap, verleiding en aantrekkingskracht’.

Sammy Boonstra en Imaan Hammam op de set van Nude Area. Links achter cameraman Piotr Sobociński jr., rechts met blauw T-shirt regisseur Urszula Antoniak. Foto Bob Bronshoff

Nude Area is een internationale coproductie; de film wordt geproduceerd door het Nederlandse Topkapi Films (van Frans van Gestel, die ook Code Blue produceerde) en het Poolse Apple Film Production van Dariusz Jablonski, die niet alleen produceert maar ook documentaires maakte als Fotoamator (in 1998 op het IDFA bekroond met de Joris Ivens Award) en War Games and the Man Who Stopped Them (in 2010 openingsfilm van het IDFA).

Omdat een aanzienlijk deel van het budget afkomstig is van het Polish Film Institute vindt een deel van de opnamen plaats in Polen en is een groot deel van de crew Pools. De director of photography, bijvoorbeeld, is Piotr Sobocinski Jr. “Hij stamt uit een fameus Pools cameramannengeslacht”, doceert Antoniak. “Hij is de zoon van cameraman Piotr Sobocinski, die veel heeft gewerkt met Krzysztof Kieslowski en carrière maakte in Hollywood, en de kleinzoon van Witold Sobocinski, die onder meer filmde met Krzysztof Zanussi. Zijn broer Michal is ook cameraman.”

De hoofdrollen worden gespeeld door de debuterende Sammy Boonstra (Naomi) en Imaan Hammam (Fama). Als het haar van Fama en het tasje goed zijn bevonden door Antoniak, de gordijnen nog eens goed dicht zijn getrokken zodat er geen streepje licht naar binnen kan komen, en er met oorverdovend geraas een helikopter is overgevlogen, kunnen de opnamen verder. “Nice and quiet, please”, zegt de opnameleider. “Pick up and roll sound.”

Antoniak zit pal naast de meisjes, met een kleine monitor onder handbereik. “Concentratie”, zegt ze. “Strijk met je hand door haar haar” en “pak de tas”. De meisjes doen precies wat ze zegt. Onverstoorbaar.

“Nu zeg je: ik hou van je.”
“Ik hou van je.”
“En nog een keer: ik hou van je.”
“Ik hou van je.”
“Kijk elkaar aan…”

Antoniak wendt haar blik naar het schermpje voor haar buik. “Heel goed, prima. Echt heel goed. We doen nog een variant.”

Nude Area | Nederland 2013 | Regie en scenario Urszula Antoniak | Camera Piotr Sobociński jr. | Montage Katharine Wartena | Productie Topkapi Films in coproductie met Apple Film Production | Producent Frans Van Gestel, Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings (Topkapi Films) Dariusz Jablónski, Violetta Kaminska, Izabela Wojcik (Apple Film Production) | Uitvoerend producent Nicky Tüske, Niko Post | Production Design Gerard Loomans | Met Sammy Boonstra, Imaan Hammam | Kleur, plm 90 minuten | Distributie Wild Bunch | Te zien medio of najaar 2013