jpekker

56 films krijgen het officiële ‘Cannes 2020-keurmerk’

Het festival van Cannes gaat dit jaar niet door, toch hebben 56 films het officiële ‘Cannes 2020-keurmerk’ gekregen.

Wes Andersons The French Dispatch was woensdagavond de eerste film die van festivaldirecteur Thierry Frémaux het stempel ‘Cannes 2020’ kreeg toebedeeld. Andersons tiende productie, over de perikelen op de redactie van The French Dispatch, de Franse afdeling van het Amerikaans tijdschrift Liberty, Kansas Evening Sun, was met zijn uitgebreide sterrencast (onder anderen Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Bill Murray en Owen Wilson) een geheide kandidaat om het festival op 12 mei te openen.

Vanwege de coronapandemie, de sluiting van de Franse bioscopen en het verbod op manifestaties werd ’s werelds belangrijkste filmfestival eerst uitgesteld en uiteindelijk geannuleerd. Om films toch te laten profiteren van de status van Cannes maakte Frémaux alsnog een ‘officiële selectie’ bekend, bestaande uit 56 titels. De programmeurs hadden de keuze uit 2067 speelfilms. 

Het is voor het eerst dat er meer dan 2000 films werden ingestuurd; vorig jaar moest er worden gekozen uit 1845 films. In welk van de vijf programmaonderdelen de films zouden zijn beland – Competitie, Un certain regard, buiten competitie, middernachtvoorstelling of speciale vertoning – liet Frémaux in het midden.

Tot de ‘virtuele selectie’ behoren maar liefst 21 Franse producties, waaronder François Ozons Été 1985, die 15 juli al te zien is als de Franse bioscopen weer open mogen. Frémaux cum suis selecteerde verder twee tv-films van Steve McQueen (Lover’s Rock en Mangrove), Druk (Another Round) van Thomas Vinterberg, True Mothers van Naomi Kawase, en Fallen, het regiedebuut van de Deense acteur Viggo Mortensen, dat begin dit jaar al te zien was op het Sundance festival. Ook op het programma: de Pixarfilm Soul en Aya and the Witch, de eerste computeranimatiefilm van de Japanse studio Ghibli. 

Bij de 56 films zitten twee Nederlandse coproducties: Druk is gecoproduceerd door het Amsterdamse Topkapi Films; Lemming Film is coproducent van Pleasure van de Zweedse regisseur Ninja Thyberg. Benedetta behoort niet tot de officiële selectie van 2020, maar Paul Verhoeven liet eerder al weten dat zijn film al is toegelaten voor de 74 editie van het festival van Cannes, die ijs en weder dienende volgend jaar mei plaatsvindt.

Op de lange lijst staan 15 debuutfilms (er waren er 909 ingestuurd, een toename van 28,4 procent); Frémaux zei te hopen dat het label mensen over de hele wereld stimuleert om de ‘Cannes-films’ in de bioscoop te gaan zien, zodat iedereen zelf kan bepalen wie de Gouden Palm verdient.