jpekker

15 Attempts is een ultiem, bij vlagen hilarisch kunstenaarsportret

640x380_15attemps

Een van de beste documentaires van het vorige IDFA, 15 Attempts van Aliona van der Horst, is op dvd verschenen. Het is een portret van beeldend kunstenaar Suchan Kinoshita, die in 1992 de Prix de Rome won voor haar beeldende kunst in de openbare ruimte en in 2011 een grote tentoonstelling had in De Paviljoens: Het verkeerde moment op de juiste plek.

Daar ontstond het idee voor 15 Attempts, een experiment in de geest van Kinoshita en haar werk. In Brussel, waar de kunstenares kort voor de opnames naartoe is verhuisd, doen Kinoshita en Van der Horst (die vooral bekendheid geniet door haar fraaie, meermaals bekroonde portret van de jong gestorven Russische dichter Boris Ryzhy) in eendrachtige samenwerking 15 pogingen, of anti-pogingen, waaruit beetje bij beetje duidelijk wordt waar het in haar werk om draait: om het loslaten van verwachtingen, om verwarring en misverstand en het niet-begrijpen.

De leukste feature van de dvd: 15 Attempts kan random worden afgespeeld. Het toeval bepaalt dus de volgorde van de scènes van dit ultieme, bij vlagen hilarisch kunstenaarsportret. Kinoshita, die een co-regie-credit afsloeg, spreekt zelf overigens van “complete onzin”.

14525.kinoshitadvd_2