jpekker

‘Ik ben in de kamer van Sharon geweest’

In alle interviews met George Sluizer over Homeland, zijn afrekening met Israël, wordt gerefereerd aan een vervreemdende scène van maar een paar seconde, waarin de regisseur aan het bed zit van de comateuze Israëlische oud-premier Ariel Sharon. ‘Ik denk dat de wereld, allereerst de Palestijnen en ikzelf, beter af zouden zijn geweest als u in Auschwitz was gestorven, zoals de meesten van mijn Hollandse familie’, zegt Sluizer. ‘Slaap zacht. Droom de dromen van een moordenaar.’

Hoe hij de scène heeft opgenomen met Sharon, die in een bewaakte kamer ligt in het Chaim Sheba Medical Centre in Tel Aviv? ‘Ik ben in zijn kamer geweest en heb Sharon gezien, Ik wil mijn vijanden als het ware in de ogen kunnen kijken’, zegt hij daarover in de Volkskrant en andere media. ‘Als het moet, kom ik overal binnen, dat heb ik vroeger in de contra-inlichtingen geleerd.’

De waarheid of grootspraak? Toen ik de scène zag, moest ik denken aan een installatie van de Israëlische, in Berlijn werkende kunstenaar Noam Braslavsky. In de stijl van de wassen figuren van Madame Tussauds toont Bravlavsky de 82-jarige oud-premier in pyama in het ziekenhuisbed waarin hij sinds 2006 ligt na een hersenbloeding. De pop is verbonden aan catheders en lijkt te ademen; de borst van de pop gaat op en neer en ook het geluid van de ademhaling is te horen. ‘Ariël Sharon is een open zenuw in de Israëlische samenleving, die het hele spectrum van gevoelens van een Israëli oproept’, aldus Braslavsky.

Omdat hij het jammer zou vinden dat alle aandacht naar een enkele scène gaat in plaats van naar het statement dat zijn in de eerste plaats film is, heeft Sluizer op het laatste moment een paar kleine aanpassingen gemaakt (Dat doet hij overigens wel vaker, ook bij Spoorloos en Twee vrouwen schoof hij tot vlak voor de release nog met scènes): Sharon is alleen nog maar zichtbaar in een beeld over het beeld van Sluizer die met ingehouden woede zijn verklaring opleest. Het resultaat is, aldus Sluizer, ‘een eerlijke film’.

Homeland van George Sluizer wordt 4 keer vertoond op het IDFA. De film wordt 6 januari in de bioscoop uitgebracht door Cinema Delicatessen.