jpekker

Cannes-blog woensdag 16 mei

“Bonjour Cannes!”, twitterde Jean Paul Gaultier, het meest opmerkelijke lid van de Gouden Palm-jury. En gelijk heeft-ie. Bonjour Cannes. Elk jaar weer een feest. En crisis of niet, het aantal verhuurde privéjets is hoger dan ooit. “Private Jet Central Announces 44% Rise in Bookings to Cannes Film Festival”, is de strekking van een van de ontelbare recente berichten in mijn mailbox van bedrijven die ook iets met Cannes van doen hebben. “Electrolux Opening Gala Dinner Celebrates Artistic Excellence at Film Festival de Cannes”, dat werk.

Het beste nieuws kwam net als vorig jaar van de persafdeling van het festival: “Vous bénéficiez d’une carte d’accréditation pour le 65e Festival de Cannes de couleur rose avec pastille qui vous permet un accès exceptionnel dans la limite des places disponibles aux séances de la journée du Grand Théâtre Lumière.” Dat scheelt tijd. En tijd is kostbaar in Cannes.

Vandaag viel het nog mee, met slechts twee competitiefilms (Moonrise Kingdom ****, Baad el mawkeaa *) en twee persconferenties op het programma (van Wes Anderson cum suis en Nanni Moretti en de overige leden van de Gouden Palm-jury), maar de komende dagen neemt het aantal vertoningen en afspraken snel toe.

Veel interviewafspraken bevestigd, onder anderen met helden als Wes Anderson, Ulrich Seidl, Thomas Vinterberg, Carlos Reygadas, Michael Haneke en vele, vele anderen.

Kreeg bij een van de persbureaus de vraag of ik misschien ook iets wilde doen met Painted Skin II. Kende ik niet, antwoordde ik beleefd, maar ik wilde best gaan kijken. Dat kon niet, de film was nog niet klaar, ik kon wel online een trailer bekijken. Zo gaat dat ook in Cannes.

Je wordt er uitgenodigd voor een ontbijtje waarbij twintig minuten van Rise of the Guardians wordt geserveerd, een nieuwe Dreamworks 3D animatiefilm van regisseur Peter Ramsey, producent Jeffrey Katzenberg en de stemacteurs Chris Pine, Alec Baldwin en Isla Fischer. En als je niet uitkijkt, loop je op de Croissette zo maar tegen de zoveelste PR-actie aan van Sacha Baron Cohen, verkleed als The Dictator op een kameel.

Voor de zekerheid werden er ook nog wat mails achteraan gestuurd: “Vanmorgen heeft Admiral General Aladeen een model laten executeren op zijn privéjacht in Cannes! Bekijk hier de schokkende foto’s.” Lachen!