jpekker

(Zon)Dag van de Dwarse Film in EYE

293scaled

knauff

In EYE zijn zondag op de Dag van de Dwarse Film vijf IFFR-titels te zien die de meest uiteenlopende reacties hebben opgeroepen; films, die voor sommigen een meesterwerk zijn en door anderen worden verguist. De Volkskrantdag op zijn kop, zeg maar; de films staan op plek 145, 147, 148 en 149 in de Publieksenqûete, die loopt tot 158.

Op het programma staan het op het festival van Cannes bekroonde Jauja van IFFR-lieveling Lisandro Alonso en de uiterst ambigue Tiger-kandidaat Norfolk van Martin Radich; Pedro Costa’s trage, duistere, hermetische dan wel dromerige, verstilde Cavalo dinheiro en de morbide Mexicaanse Spring Breakers-variatie Me quedo contigo van Artemio Narro.

De vreemde eend in de bijt is Vita brevis van Thierry Knauff, volgens festivalprogrammeur Gerwin Tamsma ‘een cadeautje aan het publiek. Om ze weer in het reine te laten komen met de cinema’.

Vita brevis (‘kort leven’) alleen is al een bezoek aan EYE waard, het is een in wonderschoon zwart-wit geschoten visueel gedicht over eendagsvliegen, die zo uit de films van David Cronenberg lijken weggevlogen. Pure cinema, maar dwars?

Dag van de Dwarse Film. Zo 1/2, van 11.00-21.00 in EYE. €24

p.s.: als ik Jauja mee tel, staan 3 van de 5 dwarse films in mijn IFFR 2015 Top-10