jpekker

Zo ziet macht eruit: saai!

“Het maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet macht eruit”, orakelde de jury van de Dutch Doc Award 2013. De prijs voor het beste documentaire fotoproject van het jaar was voor The Table of Power 2 van beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink. “Uitzonderlijk”, aldus de jury onder leiding van Gerrit Jan Wolffensperger. “De kwaliteit van de fotografie is op alle pagina’s onovertroffen hoog.”

Tsja. Ik zie wat saaie, monotone foto’s van saaie bestuurskamers en lege vergaderzalen van banken en multinationals zoals lege Shell, ING en BNP Paribas. Ik vond alle andere genomineerden beter: Poppy – In het spoor van de Afghaanse heroïne van Robert Knoth en Antoinette de Jong; Nederland – Uit voorraad leverbaar van Hans van der Meer; A Possible Life van Ben Krewinkel; Touch van Peter Dekens en vooral Via PanAm van Kadir van Lohuizen.

Wat mij betreft had laatstgenoemde die 20 duizend euro moeten winnen. De veelbekroonde documentairefotograaf Van Lohuizen reisde 40.000 km langs de Pan-American Highway om het fenomeen migratie in kaart te brengen. Hij deed verslag van zijn reis in kranten, tijdschriften, op de radio, op blogs, en via een iPad-applicatie. Er wordt nog gewerkt aan een kloek fotoboek, de dummy was vorig jaar al te zien tijdens de eerste editie van Unseen.

Het omvangrijke project van Kadir van Lohuizen maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet migratie eruit. Uitzonderlijk! De kwaliteit van de fotografie is op alle pagina’s onovertroffen hoog!